Munteanu: Autoritatea centrală de mediu implementează mai multe proiecte în cooperare cu organismele internaționale

Munteanu: Autoritatea centrală de mediu implementează mai multe proiecte în cooperare cu organismele internaționale

În agenda pentru ziua de astăzi, Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a planificat o întrevedre cu Vadim Ceban, prim-vicepreşedinte al Comitetului executiv al UTAG și Primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi. În mod special, ministrul Mediului a evidențiat eforturile instituției în inițierea și implementarea mai multor proiecte social-economice în Republica Moldova, susținute financiar și tehnic de comunitatea europeană și necesitatea conlucrării administrației publice locale cu organele centrale și reprezentanții donatorilor.
În acest context, Valeriu Munteanu a menționat proiectele legate de consolidarea capacităților Ministerului Mediului în domeniul eficienței aprovizionării cu apă și sanitație, managementul deșeurilor și substanțelor chimice, în domeniul climatului investițional, în promovarea reformelor şi sporirea eficienței în sectorul protecției mediului etc. Ministrul Munteanu a remarcat că autoritatea centrală de mediu implementează mai multe proiecte în cooperare cu organismele internaționale, îndreptate spre combaterea proceselor erozionale și deșertificării, eliminarea riscurilor provocate de pesticidele învechite și poluanții organici persistenți, construcția sistemelor de irigare etc., realizarea proiectelor respective avînd scopul de a  contribui  la îmbunătățirea stării mediului, cât și la dezvoltarea în ascensiune a economiei naționale bazate pe principii ecologice durabile.
 MG 0602IMG 0611 doiSubiectele puse în discuție s-au axat și pe prevederile Strategiei de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027. Ministrul Mediului  a informat despre disponibilitatea unui donator extern de a extinde studiul de fezabilitate efectuat în Zona de management al deșeurilor ce cuprinde raioanele Cantemir, Cahul și Taraclia din Regiunea de Dezvoltare Sud și asupra unor localități din UTA Găgăuzia:Vulcănești, Carbalia, Cișmichioi, Etulia, Etulia Nouă, Ceadâr-Lunga, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Joltai, Copceac, Tomai, Gaidar, Baurci și Beșghioz.   
Concomitent, Ministrul a specificat că în domeniul „Aprovizionare cu apă și canalizare” se examinează posibilitatea extinderii proiectului tehnic de aprovizionare cu apă potabilă din r. Prut  din raionul Cahul și asupra localităților din raionul Vulcănești.
În această ordine de idei, Vadim Ceban, vice – bașcan al Găgăuziei,  a menționat că în Regiunea de Sud se implementează mai multe proiecte de acest gen, din aceste considerente este cazul oportun de a implica participarea și a UTA Găgăuzia. ”Este important ca localitățile din Găgăuzia să fie conectate la un sistem central de apeduct  precum și la un sistem integrat de gestionare a deșeurilor”- a concluzionat Vadim Ceban.
Dinamica şi consistenţa dialogului a fost fructificată prin persistarea necesității implementării unui proiect de  dezvoltare a unui apeduct centralizat, și anume  apeductul Soroca-Bălţi, care să asigure  accesul la surse sigure de apă potabilă a cetăţenilor din regiune.În acest sens a fost semnat un Memorandum între Guvernul RM și autoritățile publice locale din 6 raioane din regiunea Nord (Soroca, Florești, Drochia, Rîșcani, Sîngerei, Telenești) și mun. Bălți privind extinderea și dezvoltarea apeductului centralizat Soroca-Bălți și purtate numeroase negocieri cu comunitatea donatorilor de conlucrare a Ministerului Mediului  cu organismele internaţionale în scopul atragerii volumului necesar de investiţii pentru a permite dezvoltarea durabilă a sectoarelor, în conformitate cu necesităţile prioritare şi într-un ritm accesibil pentru societate şi economic fezabil.
Ministrul Valeriu Munteanu a punctat, că actualmente sunt în derulare activităţile de perfectare a studiilor de fezabilitate pentru construcţia depozitelor regionale şi a staţiilor de transfer în cinci regiuni, cu suportul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare (CzDA). Totodată, recent Banca Europeană de Investiţii a anunţat competiţia de selectare a consultantului pentru perfectarea studiilor de fezabilitate pentru construcţia depozitelor regionale şi staţiilor de tratare mecanico-biologică în mai multe zone ale republicii. Derularea activităţilor menţionate este planificată pentru perioada 2016-2017, iar cheltuielile vor fi acoperite integral din grantul acordat de Fondul de Trust al Parteneriatului Estic de Asistenţă Tehnică (EPTATF).
Concomitent, în ceea ce ține de aprovizionarea cu apă, rezultatul scontat pentru apeductul Bălți-Soroca, este ca infrastructura de apă să fie asociată într-o companie unică ce va presta servicii publice de alimentare cu apă și canalizare. Operatorul regional nou creat îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor de apă în regiunea de nord a Moldovei, de care vor beneficia circa 190.000 de cetățeni. Implementarea proiectului va contribui la creșterea numărului de conexiuni la apeduct și între raioane, la reducerea pierderilor de apă și la micșorarea consumului de energie utilizată la prestarea serviciilor.
 MG 0608 3 MG 0617 3În  finalul întrevederii, Ministrul Munteanu a atras atenția că realizarea cu succes a sarcinilor enumerate depinde în mare măsură de conlucrarea  eficientă între consultanţii angajaţi şi autorităţile administraţiei publice locale (APL), responsabile pentru selectarea terenurilor de amplasare a obiectelor regionale și a solicitat implicarea în acțiunile orientate la continuarea negocierilor cu potenţialii donatori privind construcţia sistemelor regionale de management al deşeurilor, dar și de apă și sanitație. În scopul  perfectării  dosarelor cadastrale pentru aceste obiecte, sunt necesare prezentarea deciziilor consiliilor locale de alocare a terenurilor pentru amplasarea depozitelor regionale, gîndite traseele apeductelor, iar Ministerul Mediului de comun acord cu APL va continua negocierile cu organismele internaţionale în vederea finanţării proiectelor de mediu.

 

Maria Roşca

Share