Munteanu: Adaptarea la schimbările climatice este complexă și trebuie să decurgă  în toate sectoarele

Munteanu: Adaptarea la schimbările climatice este complexă și trebuie să decurgă în toate sectoarele

Marţi, 6 octombrie, Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a participat la ședința ordinară a Comitetului de Coordonare a Proiectului „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice”.

Din raportul Comitetului de Coordonare a Proiectului „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice  ”Pentru sănătatea publică și sectorul forestier sunt finalizate Strategiile sectoriale privind adaptarea la schimbările climatice. Urmează sectorul energetic și sectorul transporturi”.

Componența Comitetului: Gerhard Schaumberger, Șef al Oficiului Coordonator pentru Cooperare Tehnică a Ambasadei Austriece în Moldova, reprezentanți ai Ministerelor Finanțelor, Economiei, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Sănătății, altor instituții, și-au propus de a   asculta raportul echipei de implementare a Proiectului pentru trimestrele 1și 2 ale anului 2015 și Planul de activitate a Proiectului pentru Trimestrele 3 și 4, 2015.

Narine Sahakyan, Adjunct al Reprezentantului Permanent PNUD în Moldova  a specificat că Obiectivul general al acestui Proiect este de a sprijini Republica Moldova în instituirea Procesulului Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice, concomitent contribuind  și la dezvoltarea strategiilor și  proceselor de dezvoltare existente și promovînd acțiuni prioritare de adaptare la nivel local.

Ministrul Valeriu Munteanu a menționat că adaptarea la schimbările climatice este complexă și trebuie să decurgă  în toate sectoarele, iar coordonarea intersectorială  trebuie să asigure un proces eficient continuu și flexibil, corelat cu impactul schimbărilor climatice viitoare. ”În Republica Moldova și pînă acum se implementau măsuri de adaptare, însă acest proces nu avea o abordare sistemică și un cadru instituțional și legal bine stabilit la nivel național. Din aceste considerente, se dorește o  discuție benefică în aspectul promovării activităților specifice în beneficiul național al țării noastre” – a punctat ministrul.

În cadrul Proiectului „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice”, în conformitate cu ultimile Decizii a Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbarea climei se planifică elaborarea și instituirea unui proces de adaptare sub genericul ”Mecanismul de adaptare a Republicii Moldova la schimbările climatice”. La momentul actual în cadrul acestui Proiect deja au fost elaborate documentele de bază preliminare, care ulterior vor fi transpuse în versiunea finală a acestui mecanism. Acestea sunt:
– Conceptul mecanismului de coordonare a procesului de adaptare;
– Conceptul național de planificare a adaptării și
– Indicatorii sectoriali sensibili de gender pentru domeniul schimbărilor climatice.

La fel au fost identificate sectoarele prioritare pentru încorporarea măsurilor de adaptare în politicile și strategiile sectoriale (sectorul energetic și sectorul transporturi). Pentru două sectoare prioritare (sănătate publică și sectorul forestier) sunt în proces de finalizare Strategiile sectoriale privind adaptarea la schimbările climatice. Aceste activități ale Proiectului vin să sprijine realizarea obiectivelor Strategiei Republicii Moldova de adaptare la schimbarea climei pînă în anul 2020 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. La nivel local este inițiat procesul de implementare a masurilor de adaptare prin intermediul schemei de granturi mici.  IMG 1186 prima

 

Share