Monitorizarea Electronică va ajuta justiția din RM să se alinieze la cele mai eficiente sisteme de monitorizare a deținuților
Proiectul UE „Sprijin acordat sistemelor de executare, reabilitare și probațiune în Republica Moldova” (UE TAP 4) împreună cu reprezentanții Ministerului Justiției, Oficiului Central de Probațiune și experți internaționali în probațiune au organizat astăzi o masă rotundă cu genericul „Monitorizarea electronică. Costuri și beneficii”.
Scopul evenimentului este să ofere autorităților publice și părților interesate posibilitatea de a afla despre beneficiile Monitorizării Electronice de la experți internaționali din Bulgaria, țară care a introdus recent acest sistem si Marea Britanie, fiind reprezentată de G4S, o companie care monitorizează cel mai mare număr de deținuți, folosind acest sistem.
Introducerea monitorizării electronice va ajuta Republica Moldova să se alinieze celor mai eficiente sisteme de monitorizare a deținuților utilizate în Europa, asigurându-se că, costurile sunt reduse la nivelul cel mai eficient. Supraaglomerarea închisorilor pune presiune pe sistemele de justiție penală de a utiliza alternative la sentințe privative de libertate. Monitorizarea electronică este o metodă care poate fi folosită fie în locul sau pentru a reduce durata pedepsei cu închisoarea sau ca parte a unei pedepse neprivative de libertate.Trei luni de monitorizare electronică costă aproape de cinci ori mai ieftin decât trei luni în detenție.
„Venim cu inițiativa de a explora utilizarea monitorizării electronice a deținuților, ca parte a procesului de reformare a justiției din Republica Moldova. Acest lucru este utilizat pe scară largă în Europa și este un mod eficient, din punct de vedere financiar, de a monitoriza deținuții cu risc scăzut, mai degrabă decât să mențină aceste persoane la închisoare. Avantajul suplimentar al acestui sistem este faptul că ajută la menținerea unității familiei și reduce povara suplimentară a statului să ofere sprijin familiilor în care principalul întreținător al familiei este condamnat la închisoare”, a declarat Graham Johnson, lider de echipă al Proiectlui UE (TAP 4).
Monitorizarea electronică a fost introdusă prima data în Germania în 2011, ca răspuns la o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a considerat că anumite forme de detenție preventivă contravin legii privind drepturile omului. Printre țările europene care au implementat cu success monitorizarea electronică se enumeră: Luxembourg, Lituania, Marea Britanie, Austria, Norvegia, Bulgaria, Finlanda, Estonia, Danemarca, Slovacia, Polonia, Noua Zeelanda, Turcia, Franța, Spania, Suedia, Țările de Jos, Bosnia etc.
Mihaela Rotari