Monica Babuc și Daniel Ioniță au vorbit despre schimburile culturale care se produc în ultimii ani între instituțiile culturale din România și R.Moldova
Ministrul Culturii Monica Babuc s-a întâlnit la data de 16 februarie, curent, cu Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță. În cadrul discuțiilor, părțile au abordat mai multe subiecte ce vizează colaborarea bilaterală și proiectele comune inițiate în scopul consolidării dialogului cultural, potrivit unui comunicat de presă.
În debutul întrevederii, ministrul Culturii Monica Babuc a mulțumit pentru suportul acordat de Guvernul României la finalizarea lucrărilor de restaurare a Muzeului Național de Arte al Moldovei, care, după deschidere, a devenit un obiectiv cultural foarte atractiv. În context, oficialul a vorbit despre etapa actuală în derularea lucrărilor de restaurare a Sălii cu Orgă, dar și de construcție a clădirii Teatrului Republican Muzical-Dramatic “B.P. Hașdeu” din Cahul, proiecte lansate, de asemenea, cu sprijinul financiar al autorităților române. Monica Babuc a venit cu propunerea de a efectua în cel mai apropiat timp o vizită comună la Sala cu Orgă pentru a vedea starea lucrurilor la fața locului, intenție apreciată de către ambasadorul român.
E.S. Daniel Ioniță a declarat că acest subiect este în vizorul autorităților române, reafirmând sprijinul constant al Guvernului României și a instituțiilor de cultură pentru continuarea dialogului cultural și aprofundarea relațiilor de cooperare cu țara noastră. Oficialii au vorbit despre schimburile culturale care se produc în ultimii ani între instituțiile culturale din România și Republica Moldova, menționând succesul de care se bucură Reuniunea Teatrelor Naţionale, Gala Operelor Naționale, Salonul Internațional de Carte Bookfest ș.a. În acest sens, Monica Babuc a lansat ideea oficializării relațiilor de colaborare între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și autoritățile regionale din România, subliniind că aceste proiecte regionale au un impact deosebit asupra dezvoltării domeniului culturii pe diverse paliere la noi în țară.
Un subiect aparte al discuțiilor a vizat conlucrarea privind elaborarea dosarelor comune transnaționale pentru Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. La etapa actuală aceasta reprezintă o prioritate în cadrul relațiilor de colaborare culturală bilaterală, în context fiind notată necesitatea susținerii dosarului „Practici culturale asociate zilei de 1 Martie” pentru înscriere în Lista UNESCO, dar și promovarea elementului “Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, înscris în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității la data de 1 decembrie 2016.
Pe durata întrevederii, oficialii au discutat și alte subiecte care privesc consolidarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări, părțile apreciind dinamica substanţială a dialogului cultural prin lansarea și realizarea unor proiecte importante și de perspectivă.
Doina Secrieru