MJ solicită modificarea Constituției. Iată cu ce scop!

MJ solicită modificarea Constituției. Iată cu ce scop!

Ministerul Justiției își propune să sporească eficiența și rolul instituției Avocatului Poporului prin reglementarea constituțională a activității acesteia. În acest sens, Ministerul Justiției a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. Proiectul mai are drept obiective ridicarea nivelului de cultură juridică a populaţiei prin informarea, pe cale constituţională, despre pârghiile existente de protecţie a drepturilor, dar și ajustarea legislației naționale la standartele internaționale.

Creată ca o autoritate publică independentă, care să asigure garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, instituţia Avocatului Poporului trebuie să aibă o reflectare în stipulările Legii fundamentale, alături de alte subiecte de drept public. Pe de o parte, Avocatul Poporului acţionează în regim de putere publică în scopul realizării unui interes între autoritătile publice şi societate în vederea apărării drepturilor omului. Pe de altă parte, funcţiile Avocatului Poporului definesc mecanismul extrajudiciar de apărare a drepturilor omului, constituind o alternativă de soluţionare pe cale amiabilă a plângerilor.

Astfel, proiectul Legii pentru amendarea Constituţiei Republicii Moldova propune completarea Titlului III din Constituţie – „Autorităţile Publice”, cu capitolul X, întitulat „Avocatul Poporului”. Din punct de vedere structural, capitolul va conţine patru articole (art.1251, art.1252, art.1253, art.1254).

La articolul 1251, denumit „Statutul şi Rolul”, se propun dispoziţii cu privire la autoritatea care învesteşte Avocatul Poporului în funcţie, misiunea acestuia, imunitățile și garanțiile, aspecte privind independenţa şi incompatibilităţile funcţiei de Avocat al Poporului. Art.1252 va reglementa condițiile necesare pe care trebuie să le întrunească o persoana care dorește să devină Avocat al Poporului, dar și cerințele de accedere în funcție. Următorul articol definește competențele Ombudsmanului, iar art. 1254 prevede obligativitatea Avocatului Poporului de a prezenta în plenul Parlamentului Raportul anual de activitate.

La elaborarea documentului s-a ținut cont de recomandarea Comisiei de la Veneția, care spune: „pentru a proteja independența instituției Ombudsmanului de fluctuația politică, ar fi necesar de stipulat în Constituție existența acestei instituții și activitățile ei de bază”. Totodată, analiza legilor fundamentale ale altor state (Ungaria, România, Polonia, Finlanda) denotă existenţa reglementărilor în materia organizării activităţii ombudsmanilor.

Maria Roșca

Share