Mişcarea Ecologistă: Ne solidarizăm cu toate demersurile conducerii actuale a Ministerului Mediului

Mişcarea Ecologistă: Ne solidarizăm cu toate demersurile conducerii actuale a Ministerului Mediului

Astăzi, 8 octombrie 2015, Mişcarea Ecologistă din Moldova (MEM) a organizat o conferinţă de presă, intitulată „Dosare ecologice mai vechi şi mai noi – efectul de domino al problemelor de mediu nerezolvate în timp”, în cadrul căreia au fost expuse atât principalele teme, dar şi temeri ale ecologiştilor autohtoni, cât şi poziţia lor în raport cu autoritatea centrală de mediu.

Alecu Reniţă, preşedintele organizaţiei non-guvernamentale sus-menţionate, a declarat că iniţiativele ministrului Valeriu Munteanu, privind reglementarea proceselor şi a legislaţiei de mediu, reprezintă un semnal că autorităţile se opun intereselor pecuniare şi de grup din acest domeniu. În consecinţă, „Mişcarea Ecologistă se solidarizează cu toate demersurile conducerii actuale a Ministerului Mediului”.

Primul subiect abordat de către domnul Reniţă a fost extragerea ilegală a nisipului din râurile noastre transfrontaliere. În opinia sa, abia acum a apărut posibilitatea reală ca autorităţile să soluţioneze acest vechi dosar ecologic. Or, Ministerul Mediului a elaborat şi expediat spre aprobare Guvernului un proiect de lege prin care extragerea şi comercializarea ilicită a nisipului, pietrişului şi prundişului din albiile minore ale Nistrului şi Prutului să fie sancţionată penal. Ecologiştii susţin această iniţiativă, care are drept scop protejarea ihtiofaunei şi a albiei celor două râuri.

Preşedintele MEM s-a referit şi la darea în arendă a pădurilor, pe care a calificat-o drept „hoţie ordinară”, prin care s-a urmărit, de fapt, „privatizarea fondului forestier”.  Şi în acest cazMinisterul Mediului a elaborat şi propus spre aprobare un proiect de Hotărâre a Guvernului, prin care arenda pădurilor să fie interzisă pe viitor, iar orice obiectiv edificat de către arendator să fie autorizat nu doar de către Inspecţia de Stat în Construcţii, ci şi de către Inspectoratul Ecologic de Stat.

Un alt participant la conferinţă, domnul Valentin Bobeică, doctor habilitat în ştiinţe chimice, a accentuat că s-au acumulat mai multe probleme de mediu nerezolvate, care afectează întregul sistem socio-economic al statului. În viziunea sa, atenuarea consecinţelor schimbărilor climatice, a efectelor distrugerii stratului de ozon, a procesului deşertificării, precum şi trecerea la economia verde sunt angajamente pe care Republica Moldova şi le-a asumat, dar care încă trenează.

Elena Scobioală, tânără membră a Mişcării Ecologiste, a afirmat că „o bună guvernare de mediu înseamnă nu doar acţiuni din partea autorităţilor, ci şi implicarea cetăţenilor, care trebuie să contribuie la procesul decizional”. Dumneaei a remarcat disponibilitatea ministerului în soluţionarea problemelor de mediu.

La final, s-au menţionat şi alte dosare încă nerezolvate, cum ar fi „Stâncile Prutului”, din s. Horodişte, r-nul Râşcani, care au o vechime de cel puţin 10 milioane de ani, dar şi cele peste 19.000 de hectare de arii protejate din lunca Prutului, care au fost distruse de guvernarea comunistă în procesul construcţiei căii ferate Giurgiuleşti-Cahul.

Ministerul Mediului salută sprijinul ecologiştilor din Moldova şi speră la o colaborare fructuoasă cu aceştia, în vederea implementării prevederilor capitolului 16 al Acordului de Asociere RM-UE şi, implicit, a soluţionării problemelor de mediu.

Share