Ministrul Mediului: Adaptarea la schimbările climatice este un imperativ imediat
Ministrul Mediului Sergiu Palihovici a avut o întrevedere cu dl Dimitrios Zevgolis, specialist în domeniul politicilor, relațiilor internaționale și inter-instituționale din cadrul Directoratului General ”Acțiuni Climatice” a Comisiei Europene, dl Henno Putnik, Delegația UE în Moldova și echipa proiectului regional „Clima East”.
”Pentru a face față provocărilor climatice este nevoie de aplicarea cunoștințelor interdisciplinare existente, precum și de dezvoltarea capacităților instituționale. La nivel european și național, de către Comisia Europeană au fost susținute elaborările de politici, strategii și instrumente, care să răspundă provocărilor datorate schimbărilor climatice, au fost stabilite o serie de măsuri de atenuare și de adaptare la schimbările climatice actuale cu care se confruntă omenirea. În această activitate este implicată și Republica Moldova” – a menționat Dimitrios Zevgolis de la Directoratul General Acțiuni Climatice.
În cadrul întrevederii s-a discutat despre pregătirea Contribuției Republicii Moldova (INDC) pentru noul Acord privind Schimbările Climatice pentru COP 2015” (Paris 2015) și lansarea activității ”Expert Facility” de armonizare a legislației. Astfel, în cadrul Mecanismului de facilitate a asistenței (”Expert Facility”) vor fi armonizate Directivele UE prevăzute în Capitolul 17 ”Acțiuni Climatice” din Acordul de Asociere – Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și Directiva 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 1998 privind calitatea benzinei și a motorinei.
Proiectul regional „Clima Est: suport pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice și adaptarea la acestea” pentru ţările Estice ale Politicii Europene de Vecinătate (PEV) și Rusia este finanțat de Comisia Europeană. Perioada de implementare a proiectului este octombrie 2012 – octombrie 2016. Scopul general al proiectului constă în oferirea suportului țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina), astfel încît acestea să fie mai bine pregătite pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și să facă față impactului schimbărilor climatice.
Proiectul are două componente: – de asistență tehnică (buget – 7 mln. euro pentru 6 țări), numită și componenta ”politică” care are obiectivul de a susține țările din regiunea estică în îmbunătăţirea politicilor, strategiilor și aplicarea mecanismelor de piață în domeniul schimbărilor climatice; – de proiecte pilot (buget – 11 mln euro pentru 6 țări) care are drept scop oferirea suportului pentru elaborarea abordărilor ecosistemice privind schimbarea climei. La această componentă se implimentează proiectul-pilot „Clima East Moldova: Atenuarea efectelor și adaptarea ecosistemelor la schimbările climatice în Parcul National Orhei” (se implementează de PNUD, bugetul este de 600 mii Euro).
În finalul întrunirii, Ministrul Mediului Sergiu Palihovici a menționat că ”Schimbările climatice sînt recunoscute în prezent ca cele mai serioase provocări de mediu, sociale și economice cu care se confruntă lumea. Provocările legate de procesul de încălzire globală, pentru Republica Moldova, trebuie abordate în contextul particularităților acestui spațiu, avînd în vedere dependența acestuia de condițiile meteorologice”.
Specialiștilor ministerului le-a fost înaintată cerere de a conlucra mai intens cu organismele internaționale și de a motiva cerințele și necesitățile planificate în proiect. Activitățile comune în implementarea proiectului nu trebuie sa fie sporadice, ci realizate conform unui plan bine gîndit, pentru a definitiva în termen ”Contribuția RM” către Secretariatul Convenției Schimbarea Climei. Pentru aceasta este necesar ca procesul de elaborare să fie unul participativ și transparent.
Mihaela Rotari