Ministrul Justiției: La nivel legislativ și regulatoriu suntem cu temele bine făcute
Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a prezentat, ieri, la Forumul Civic de Monitorizare, realizările cheie în domeniul de competență, înregistrate în contextul implementării Acordului de Asociere între Republica Moldova, Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, statele membre ale acestora, și a Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE 2014-2016, potrivit unui comunicat de presă.
Republica Moldova a creat în 2011 un cadru comun pentru toate eforturile de reformă a sectorului justiţiei, cu scopul asigurării dezvoltării durabile a sectorului prin acţiuni realiste şi concrete. Pe parcursul celor 5 ani am obținut progrese semnificative, peste 90% din cele propuse în Planul de Acțiuni de implementare a Acordului de Asociere fiind realizate. Reușitele Ministerului vor contribui în timpul apropiat la consolidarea unui sector al justiţiei echitabil, calitativ, cu zero toleranţă faţă de corupţie, pentru o dezvoltare durabilă a ţării şi responsabilitate sporită faţă de justiţiabili.
„Eforturile mele, ale colegilor mei și instituțiilor partenere, cu suportul nemijlocit al Uniunii Europene și altor donatori externi importanți, sunt orientate spre edificarea unui sector al justiţiei accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist şi responsabil faţă de societate. Noi trebuie să corespundem standardelor europene, să asigurăm supremaţia legii, respectarea drepturilor omului şi să contribuim la oferirea încrederii cetățenilor în actul de justiţie. Atunci, vom fi mai atractivi și pentru investitorii străini, care vor veni cu afaceri în Moldova”, a comunicat Vladimir Cebotari în cadrul evenimentului.
Ministrul Justiției consideră că „la nivel legislativ și regulatoriu, suntem cu temele bine făcute. Iar acum suntem dedicați procesului de implementare a tuturor modificările aprobate de Guvern sau Parlament în ultima perioadă de timp, una foarte intensă de altfel. Acțiunile noastre consecvente sunt așteptate de societate, fiindcă la capitolul practic nu au fost valorificate toate componentele reformei. Ne-am conjugat toate intenţiile de reformare într-un cadru unificat, pentru a garanta caracterul coerent, consecvent şi durabil al reformelor pe mai multe segmente – Procuratură, Autoritatea Judecătorească, CNI, CNA, etc.”.
Doina Secrieru