Ministrul Cebotari: „Conștientizăm consecințele unor inițiative de modificări ale legislației într-un context greșit
Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Curților Constituționale din România, Ucraina și Germania, aflați în vizită la Chișinău cu ocazia sărbătorii Zilei Constituției. Participanții la întrevedere au discutat despre relația de cooperare dintre Ministerul Justiției și Curtea Constituțională din țara noastră, potrivit unui comunicat de presă.
Oaspeții au reiterat importanța Legii Supreme pentru un stat de drept și o democrație consolidată. Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a comunicat că Republica Moldova este un stat tânăr, ce învață valorile democrației, dar cu ambiții realiste de a fi devotat acestora. „Atunci când expertizăm un proiect de lege încercăm să anticipăm corespunderea acestuia cu normele Constituției. Totodată, conștientizăm consecințele unor inițiative de modificări ale legislației într-un context greșit”, a afirmat demnitarul.
Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale din România, a opinat că, în contextul reformelor, este prioritară calitatea actelor legislative și nu viteza elaborării lor. „Să nu acceptați presiunea Parlamentului sau Guvernului de a face legi peste noapte. Sunt prioritari cei cărora le este adresată legea”, a susținut oficialul și a reiterat rolul justiției constituționale pentru asigurarea respectării prevederilor Legii Supreme, a drepturilor fundamentale în consolidarea democrației și progresului social.
De menționat că, Constituția țării a fost adoptată pe 29 iulie 1994. Curtea Constituțională este unica autoritate a statului ce interpretează oficial Legea Supremă, verifică dacă actele juridice sunt în acord cu aceasta. Totodată, ea exercită controlul constituționalității legilor și hotărârilor Parlamentului, decretelor Președintelui, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului, precum și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.
Mihaela Rotari
sunt momente nepopulare dar necesare de facut, si mai bine acuma, decat sa astepti „contextul” inca 25 de ani…
Mai avem noi oleaca pana vom ajunge la nivelul justitiei statelor mai dezvolate, dar macar acum se vede un interes si niste actiuni din partea autoritatilor de la Chisinau.