Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama întreprinde o vizită de lucru în Polonia

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama întreprinde o vizită de lucru în Polonia

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama întreprinde, în perioada 5- 9 aprilie, o vizită de lucru în Polonia. Ministrul este însoțit de directorul Unității de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul Poloniei, Iurie Gorașov, potrivit unui comunicat de presă.

Programul vizitei include întrevederi cu miniștri și înalți funcționari, vizite la grupuri de producători și participarea la Târgul Internațional de Turism Agricol „Agrotravel”, care are loc în perioada 8-10 aprilie, în orașul  Kielce.

În dimineața zilei de miercuri, 06 aprilie, Conducerea MAIA a avut o întrevedere cu Krzysztof Jurgiel, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Republicii Polonia. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale, situația la zi privind creditul de asistență oferit de Guvernul Poloniei precum și alte posibilități de accesare a unor instrumente financiare de suport. Miniștrii au convenit asupra formării unui grup de experți la nivel de ministere pentru intensificarea relațiilor de colaborare. Ministrul Eduard Grama a mulțumit omologului polon pentru sprijinul acordat în dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova.

Ulterior, delegația s-a întâlnit cu conducerea companiei de stat poloneze în domeniul producerii zahărului – Krajowa Spolka Cukrowa (Polski Cukier), care a investit în redeschiderea Fabricii de zahăr de la Cupcini, Edineț. Părțile au discutat despre problemele pe care le întâmpină investitorul polonez în Republica Moldova.

Conform programului, delegația în frunte cu Ministrul Eduard Grama a participat la un prânz de lucru cu Radoslaw Domagalski-Labedzki, Subsecretar de Stat, Ministerul Dezvoltării, la care au participat funcționari de rang înalt din cadrul Ministerului Dezvoltării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și reprezentanți ai BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego), banca de dezvoltare din Polonia. Subiectele discutate țin de relații de colaborare, creditul polonez și alte instrumente financiare. De asemenea, Conducerea MAIA a avut o întrevedere cu Katarzyna Kacperczyk, Subsecretar de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

Ministrul Eduard Grama s-a întâlnit, în această dimineață, cu Adam Jarubas, Mareșal al Voievodatului Świętokrzyskie, iar ulterior va întreprinde mai multe vizite la grupuri de producători din regiune.
Mîine delegația va participa la un panel de discuții la tema „Rolul turismului rural în economia modernă”. De asemenea, Ministrul Eduard Grama va susține un discurs la deschiderea oficială a celei de-a  8-a ediție a Târgului Internațional de Turism Agricol„Agrotravel”.

http://www.msz.gov.pl/pl/c/MOBILE/aktualnosci/wiadomosci/rozmowy_polsko_…
http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/S…
http://www.msz.gov.pl/en/news/polish_moldovan_talks_at_mfa

1 2 3 9o4b5335_0

Mihaela Rotari

Share