Ministru: Vom contribui la dezvoltarea capacităților pentru viitoarele Programe de cooperare Transfrontalieră şi Transnaţionale 2014-2020

Ministru: Vom contribui la dezvoltarea capacităților pentru viitoarele Programe de cooperare Transfrontalieră şi Transnaţionale 2014-2020

Prioritățile de cooperare bilaterală a fost subiectul principal al întrevederii oficiale, a ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca cu Gerhard Schaumberger, șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Ambasadei Austriei la Chișinău, astăzi, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

Ministrul Vasile Bîtca a nominalizat prioritățile în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor și a precizat importanța suportului Austriei în promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

„Vom promova Strategia la nivel naţional, regional, local şi internaţional, în acest context, vom eficientiza participarea țării noastre pe priorități și vom contribui  la dezvoltarea capacităților pentru a participa în viitoarele Programe de cooperare Transfrontalieră şi Transnaţionale 2014-2020”, a menționat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Menționăm, începînd cu anul 2013, MDRC a negociat cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) realizarea unui proiect de promovare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) în Republica Moldova. Astfel, în anul 2015 a fost lansat proiectul „Dunărea Unește” (Danube connects) finanțat de ADA, cu o durată de 3 ani (1 februarie 2015 – 31 ianuarie 2018), în valoare de 479.930 euro.

Scopul proiectului este de a fortifica capacitățile de coordonare și promovare a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării în Republica Moldova, inclusiv a programelor transfrontaliere și transnaționale. Respectiv, acțiunile planificate vor crea condițiile necesare inițierii unor noi parteneriate și dinamizării participării țării noastre în cadrul programelor UE. De asemenea, promovarea SUERD va contribui la crearea Sistemului Naţional de management şi control al programelor de cooperare transfrontaliera, precum  şi la dezvoltarea capacităților potenţialilor aplicanţi.

Totodată, amintim, că în anul 2015 cu suportul ADA a fost efectuată o evaluare profundă a situaţiei în domeniul managementului integrat al resurselor de apă,  sistemului informaţional în domeniul resurselor de apă și consolidarea capacităţilor de management durabil al operatorilor din sector.  De asemenea, ADA implementează proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în raionul Nisporeni: Primăria Nisporeni,Vărzărești și Grozești”.

Mihaela Rotari

Share