Ministra Monica Babuc a dat asigurări în vederea stabilirii unui dialog constructiv și permanent între minister și sindicatele de ramură
Conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a participat ieri, 15 august, la întrunirea activului republican al Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, la care au fost prezenți liderii sindicali din Consiliile municipale și raionale, și a organizațiilor sindicale universitare și colegii. La eveniment au participat și reprezentanți ai Cancelariei de Stat și ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, potrivit unui comunicat de presă.
În debutul întrunirii conducerea Federației a trecut în revistă toate acțiunile întreprinse în ultima perioadă în vederea majorării salariilor lucrătorilor din domeniul educației, remarcând prevederile noului sistem de salarizare conform căruia salariile cadrelor didactice vor fi majorate cu 11,3%, începând cu 1 septembrie 2017. De asemenea, reprezentanții Federației au salutat intenția Guvernului de a redresa situația în domeniul educației și și-au exprimat deschiderea pentru un parteneriat cu Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, în noua sa componență care este în proces de reformare.
Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc și-a exprimat acordul cu liderii sindicali în ceea ce privește necesitatea imperioasă de îmbunătățire a activității cadrelor didactice, inclusiv prin majorarea salariilor, chemând, totodată, la solidarizare cu angajații din alte domenii, precum cei din cultură sau asistență socială, care, deocamdată, nu au beneficiat de asemenea majorări. Oficialul s-a referit concret la o serie de alte probleme din domeniu, acumulate în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu colectivele pedagogice, precum lipsa cadrelor, în special tinere, numărul mic la admitere la specializările pedagogie, reanimarea colegiilor cu profil pedagogic ș.a., care la fel necesită a fi soluționate de rând cu majorarea salariilor. În context, Monica Babuc a dat asigurări în vederea stabilirii unui dialog constructiv și permanent între minister și sindicatele de ramură.
În cadrul discuțiilor cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării, liderii sindicali din teritoriu au adresat mai multe doleanțe și au evocat problemele stingente din domeniu, precum motivarea angajaților din educație prin plafonarea salariilor, optimizarea instituțiilor de învățământ, lipsa cadrelor didactice și migrația elevilor, problema gestionării instituțiilor de învățământ preșcolar, dorința unei conlucrări eficiente cu ministerul, debirocratizarea muncii pedagogilor ș.a.
Sindicatele trebuie reformate la maxim. După asta și dialog.
Dupa cum sindicatele inca se supun celor din PLDM, nustiu ce fel de dialog poate fi.
Sindicatele din Modlova au și ele un rol imporntat, totuși problema nu constă în lucru, ci în favorizarea lor politică! Dacă acum când au ieșit profesorii la proteste și erau achitațiu de către Năstase și Maia Sandu, de ce nua u fost trași la răspundere,a?