Ministerul Sănătății își propune reducerea cazurilor de mortalitate maternă și infantilă

Ministerul Sănătății își propune reducerea cazurilor de mortalitate maternă și infantilă

Indicatorii de sănătate din Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor fi implementați în politicile naționale de sănătate până la sfârșitul anului viitor. Aceștia prevăd reducerea cazurilor de mortalitate maternă și infantilă, a deceselor premature provocate de boli cronice și combaterea infecției HIV, infecțiilor sexual transmisibile și tuberculozei, până în anul 2030.  Indicatorii pentru țara noastră au fost prezentați  ieri, 19 iulie, în cadrul reuniunii Consiliului Sectorial de Sănătate în domeniul Asistenței Externe, potrivit unui comunicat de presă. 

Unul dintre indicatori prevede reducerea deceselor materne de la 15,5 cazuri la 100 000 de nou- născuți, la 13 cazuri la 100 000 de nou-născuți. Alte ținte se referă la descreșterea  ratei mortalității în rândul nou-născuților și copiilor de până la cinci ani. Pentru țara noastră  acești indicatori constituie șase și, respectiv, zece cazuri la 1000 de copii.

Indicatori noi trebuie atinși și în domeniul combaterii infecției HIV, infecțiilor cu transmitere sexuală și tuberculozei.  În prezent,  incidența prin  HIV constituie 16, 4 cazuri la 100 de mii de populație, iar prin tuberculoză – 107 cazuri la 100 de mii de populație.

De asemenea, autoritățile din domeniul sănătății vor avea sarcina să reducă cu 30 la sută numărul de decese premature provocate de bolile cronice, până în 2030.

În prezent, proiectele din domeniul sănătății sunt implementate cu suportul a 17 donatori externi. Aceștia au asigurat Ministerul Sănătății că vor susține implementarea în țara noastră a indicatorilor de sănătate, prevăzuți în Agenda ONU 2030.

 

Mihaela Rotari

Share