Ministerul Sănătății caută soluții pentru asigurarea accesului pacienţilor bolnavi de cataractă la servicii medicale calitative
Joi, 18 februarie, reprezentanții Ministerului Sănătății au avut o ședință de lucru cu specialiști în oftalmologie, directori de spitale și angajații Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Subiectul discuției a constituit îmbunătăţirea accesului pacienţilor care suferă de cataractă la servicii medicale calitative și cost-eficiente în termeni oportuni.
În cadrul acestei întrevederi s-a constat că instituţii medico-sanitare publice care realizează intervențiile chirurgicale de cataractă cu implantare de cristalin nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a asigura toţi pacienţii cu astfel de servicii. Prin urmare, în prezent, circa 4600 de pacienţi figurează în liste de așteptare.
Medicii oftalmologi susţin că sunt extrem de costisitoare consumabilele și medicamentele pentru efectuarea acestor operații, iar costul achitat de CNAM din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală nu le pot acoperi integral.
În prezent, asemenea intervenții chirurgicale sunt oferite de mai multe instituţii medico-sanitare, iar cea mai mare parte a acestor servicii medicale sunt prestate de Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime” şi Institutul de Medicină Urgentă.
În context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a menționat că pentru a soluţiona această problemă va fi format un grup de lucru, care să reevalueze costul real al serviciilor prestate și capacitățile reale ale instituţiilor medico-sanitare prestatoare de servicii de acest gen. O altă soluție ar fi identificarea posibilităţilor de acoperire a cheltuielilor pentru lichidarea etapizată a rândului existent de aşteptare la operaţie.
Menționăm că în anul 2015 au fost efectuate circa 2500 de operații împotriva cataractei, pe când capacitatea reală a spitalelor de a realiza asemenea intervenții chirurgicale este de 5800/an.
Maria Roșca