Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei vine cu precizări privind reforma sistemului de pensii

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei vine cu precizări privind reforma sistemului de pensii

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei vine cu precizări privind reforma sistemului de pensii, ca reacție la declarațiile reprezentanților Uniunii Pensionarilor din Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

Iată declarația Ministerului:

„Ieri, în cadrul unei conferințe de presă Președintele Uniunii, Victor Leancă a manipulat interpretarea noii formule de calcul, declarând: ”Nu acceptăm noua formulă, care obligă pensionarii să se încadreze în câmpul muncii”.

Ministerul precizează că noua formulă vine să asigure interdependența dintre contribuțiile la asigurările sociale și mărimea pensiei, dar nu obligă pensionarii să se încadreze în câmpul muncii așa cum speculează reprezentantul Uniunii Pensionarilor. Persoanele ajunse la vârsta de pensionare pot activa benevol și vor beneficia atât de salariul lunar, cât și de pensie.

Formula de calcul a pensiei pentru limită de vârstă existentă nu permite asigurarea unor venituri adecvate pensionarilor din Moldova, din acest motiv pensia medie în prezent este sub minimul de existență necesar unui beneficiar de pensie.

Sursele financiare pentru indexarea pensiilor sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale. Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 au fost propuse cu o creştere cu 1 434 575,4 mii lei sau 9,6% faţă de suma aprobată pentru anul 2016. Prin urmare, la 1 aprilie 2017 pensiile vor putea fi majorate. Or, scopul reformării sistemului de pensii constă în crearea unui sistem de pensii echitabil, sustenabil și transparent, care să poată asigura un trai decent pentru fiecare beneficiar de pensii, dar nu unul ” lipsit de calcule și argumente” cum au declarat liderii Uniunii.

Totodată, menționăm că reprezentanții Uniunii Pensionarilor din Moldova au înțeles greșit valorizarea pensiilor. Toate pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999 au fost supuse recalculării în perioada anilor 2001 – 2002, conform modificărilor şi completărilor operate în Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat.

Reamintim tuturor pensionarilor că din 1 ianuarie 1999, când a fost instituit registrul individual al contribuabililor, venitul asigurat nu a fost valorizat. Pentru a ajusta venitul asigurat(contribuțiile sociale) obținut în trecut se va lua în considerare schimbarea valorii banilor în timp, și anume, perioada în care veniturile asigurate au fost obținute și cea când pensia este stabilită.

Reiterăm că prima etapă în reformarea sistemului de pensii este să asigurăm funcționalitatea sistemului public de pensii, ulterior vom crea condiții pentru crearea unor Fonduri de pensiiprivate

Reamintim că grupul de lucru pentru elaborarea conceptului de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova a fost instituit prin Dispoziția Prim-ministrului Pavel Filip, începând cu luna mai a anului curent. Din partea Uniunii Pensionarilor din Moldova nu a parvenit nicio solicitare de a fi membru al grupului de lucru”.

Mihaela Rotari

Share