Ministerul Educației a emis o Dispoziție privind colectările ilicite de bani în instituțiile de învățământ din mun. Chișinău

Ministerul Educației a emis o Dispoziție privind colectările ilicite de bani în instituțiile de învățământ din mun. Chișinău

Ca urmare a multiplelor adresări din partea părinților, elevilor, societății civile și ca rezultat al autosesizării Ministerului Educației privind cazurile de corupție în școlile și grădinițele din capitală, ministrul educației Corina Fusu a convocat o ședință cu șefii direcțiilor responsabili de domeniul învățământului din mun. Chișinău. În cadru întrunirii au fost abordate cazurile semnalate și s-a adus la cunoștință Dispoziția nr. 413 din 7 septembrie 2016, ce prevede ca instituțiile de învățământ general să își facă transparente bugetele, să colaboreze cu părinții și cu asociațiile părintești, implicându-le în procesul decizional al instituției, iar autoritățile publice locale să informeze părinții despre actele legislativ-normative cu privire la interzicerea colectării ilicite de bani.

Potrivit unui comunicat, în deschiderea ședinței, ministrul educației Corina Fusu și-a exprimat indignarea în legătură cu fenomenul ce a luat amploare în mun. Chișinău, accentuând faptul că nu există acte normative care ar admite sau recomanda colectarea unor sume bănești în alte scopuri decât cele prevăzute de legislație. ”Atrag atenția asupra necesității reacționării prompte a administrației DGETS Chișinău la orice caz de corupere pasivă sesizat. Întreprinderea acțiunilor în vederea prevenirii și contracarării corupției în școli și grădinițe, inclusiv elucidarea situațiilor concrete de implicare a personalului instituțiilor de învățământ în cazuri de corupție ar contribui la reducerea fenomenului. Totodată, lipsa transparenței financiare, dar și neinformarea părinților favorizează colectarea ilicită a banilor, în special pentru înscrierea copiilor la grădiniță și în clasa I, asigurarea elevilor cu manuale, activitatea grupelor cu program prelungit etc”, a spus Corina Fusu.

Doamna ministru al educației a dat citire unei Dispoziții, prin care solicită DGETS a Consiliului municipal Chișinău desfășurarea în toate instituțiile de învățământ general a ședințelor cu părinții; monitorizarea activității asociațiilor de părinți, împreună cu organele de drept; monitorizarea, în colaborare cu organele financiare teritoriale, a cheltuielilor instituțiilor de învățământ în conformitate cu resursele bugetare .

Totodată, documentul prevede ca instituțiile de învățământ general să expună pe panouri informative ordinele și circularele Ministerului Educației cu privire la interzicerea colectărilor ilicite de bani, pentru ca fiecare părinte să se familiarizeze cu ele; să își facă transparent bugetul instituției și cheltuielile realizate prin afișarea acestora și/sau informarea/discutarea în cadrul ședințelor cu părinții; să implice părinții, asociațiile părintești în elaborarea și gestionarea bugetului instituției etc.

În cadrul întrunirii s-a discutat și despre necesitatea trecerii instituțiilor de învățământ la autonomie financiară. În acest context, Lilia Babuc, șef al direcției de profil a sect. Ciocana a menționat că unor manageri le convine situația actuală: ”Este mult mai ușor să invoci insuficiența surselor alocate de stat și să colectezi bani de la părinți, decât să îți asumi responsabilitatea pentru gestionarea bugetului școlii. Transparentizarea resurselor financiare disponibile, a cheltuielilor și necesităților reale ale instituției de învățământ ar ajuta părinții să perceapă clar unde este nevoie de susținere și ce anume trebuie procurat.”

La momentul actual în mun. Chișinău activează 340 de instituții de învățământ general.

Vineri, 9 septembrie curent, la ora 13.00, Ministerul Educației va organiza un briefing de presă privind cazurile de corupție sesizate.

 

Maria Roșca

Share