Memorandumul de înțelegere privind finanțarea și implementarea proiectului „Creșterea capacității instituționale a ANSA” a fost semnat

Memorandumul de înțelegere privind finanțarea și implementarea proiectului „Creșterea capacității instituționale a ANSA” a fost semnat

Cu ocazia întâlnirii de lucru dintre Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Iurie CARP și  E.S. Marius LAZURCA, Ambasadorul României în Republica Moldova, a fost semnat memorandumul de înțelegere privind finanțarea și implementarea proiectului „Creșterea capacității instituționale a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova”.

Obiectivul principal al proiectului este creșterea capacității Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în vederea dezvoltării unui sistem de control, monitorizare și raportare a bolilor la animale eficient și de încredere. Dezvoltarea unui astfel de sistem în conformitate cu cerințele europene este un prim pas pentru deschiderea de noi piețe pentru animalele vii și produsele de origine animală din Republica Moldova. Valoare proiectului este de 100 mii euro.

România, prin Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), va susține autoritățile din Republica Moldova în verificare eficienței vaccinării, prin asigurarea kit-urilor/reactivi de laborator, instruire realizată în vederea testării probelor necesare pentru verificarea eficienței vaccinării, întocmirea raportului către comisia Europeană, dar și instruire în vederea acreditării metodelor de laborator, în conformitate cu standardul ISO 17025.

În cadrul proiectului vor fi achiziționate consumabile necesare laboratorului în vederea testării eficienței inocuității tuturor loturilor de vaccinuri importate în cadrul Centrului Republican de Diagnostică Veterinar (CRDV).

Experții de laborator ai ANSVSA vor asigura instruire de specialitate în vederea realizării testelor de laborator în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, dar și pentru acreditarea metodelor de laborator în conformitate cu ISO 17025. De asemenea, laboratorul central ANSVSA va include CRDV în schemele de testare inter-laboratoare, garantînd Comisiei europene că testele Republicii Moldova pot asigura un nivel de control similar cu laboratoarele europene.

Pe parcursul derulării proiectului, experți din cadrul CRDV vor beneficia de 4 sesiuni de instruire teoretică și practică cu suportul specialiștii din cadrul ANSVSA.

Asistențe tehnică pentru întocmirea și implementarea procedurii de aprobare a vaccinurilor pentru boala Newcastle va fi realizat în conformitate cu cerințele europene. În vederea întocmirii acestei proceduri și instruirii personalului care va realiza implementarea acestuia se vor realiza 2 misiuni tehnice.

Din punct de vedere a controlului sănătății animalelor, un sistem de rapoarte al cazurilor de gripă aviară sau boala Newcastle va fi pus la punct cu experții ANSA și medicii veterinari din teren. În acest sens, vor avea loc 3 misiuni de asistență tehnică, teoretică și practică, cu personalul din cadrul ANSA, dar și cu personalul de nivel local.

Programul de supraveghere a bolii de Newcastle va fi îmbunătățit, iar experții ANSVSA vor realiza 3 instruiri cu medicii veterinari la nivel central și local, astfel încît ANSA să poată oferi comisiei europene garanții referitoare la status-ul de liber de boala de Newcastle al fermelor de păsări din Republica Moldova.

Share