Maia Sandu a participat la Conferința Internațională în cadrul Procesului Torino 2015

Maia Sandu a participat la Conferința Internațională în cadrul Procesului Torino 2015

Ministrul Educației, Maia Sandu, a participat la Conferința Internațională în cadrul Procesului Torino 2015, cu genericul „Torino Process 2015 – Moving Skills Forward Together”, pe data de 4 iunie la Torino.  

Evenimentul este organizat de Fondul European pentru Formare (ETF), care reprezintă o agenție descentralizată a Uniunii Europene cu misiunea de a susține țările partenere ale UE în dezvoltarea sistemelor de instruire și formare în învățămîntul profesional tehnic. Conferința are drept scop totalizarea ediției 2014 a Raportului Torino și întrunește factori de decizie de înalt nivel de la Comisia Europeană și Parlamentul European, precum și reprezentanți ai țărilor membre UE și țărilor partenere UE.

Procesul Torino a fost lansat începînd cu anul 2010 de ETF și presupune evaluarea, odată la doi ani, a procesului de implementare a reformelor în sectorul învățămîntului profesional tehnic în țările UE și țările partenere. Republica  Moldova a participat la toate cele trei ediții (2010, 2012, 2014), beneficiind de consultanță și sprijin din partea ETF în definirea și promovarea politicilor în domeniul învățămîntului profesional tehnic.

În cadrul evenimentului, Maia Sandu va avea posibilitatea să prezinte succesele, dar și provocările de ultimă oră privind promovarea reformelor în învățămîntul profesional tehnic, accentuînd, în special, preocupările ce țin de ajustarea formării profesionale la necesitățile actuale și de perspectivă a pieței muncii, creșterea prestigiului sectorului, importanța cooperării regionale și a sprijinului acordat de UE în promovarea reformelor în domeniu.

Ministrul Educației va informa participanții la conferință despre procesul amplu de reformare a școlilor profesionale, care se desfășoară  cu suportul bugetar al Comisiei Europene. „Reforma este una complexă și vizează în egală măsură restructurarea instituțiilor din sector, modernizarea conținuturilor predate, elaborarea Cadrului Național al Calificărilor în corespundere cu cel european, astfel încît să putem asigura recunoașterea calificărilor din Republica Moldova peste hotare și sporirea mobilității în spațiul european. Totodată, reforma presupune o implicare mai activă a mediului de afaceri în pregătirea viitorilor specialiști, promovarea învățării pe parcursul întregii vieți, formarea la tineri a abilităților antreprenoriale”, se menționează în raportul prezentat de ministrul Educației, Maia Sandu, la conferința de la Torino.

Doina Secrieru

Share