MAIA: Anul 2014 a fost unul de succes pentru viticultorii moldoveni

MAIA: Anul 2014 a fost unul de succes pentru viticultorii moldoveni

La Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a avut loc Conferinţa de totalizare a proiectului „Sporirea competitivităţii strugurilor exportate pe pieţele internaţionale”, organizată de Ministerul de resort, IFAD şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă.

În alocuţiunea rostită în deschiderea acestei întruniri, vice-ministrul Agriculturii, Gheorghe Gaberi a vorbit detaliat despre rezultatele activităţii în ramura de creştere a strugurilor, menţionând, că anul 2014 a fost unul de succes pentru viticultorii moldoveni. Constatarea se bazează pe fapte concrete: a crescut substanţial până la aproape 80 de mii de tone) producerea strugurilor, şi mai mult a sporit volumul producţiei exportate. Strugurii de pe podgoriile Moldovei au ajuns pentru prima dată şi în cantităţi impunătoare la consumatorii din Uniunea Europeană şi din ţările arabe. Preţul a fost şi el unul la nivelul aşteptărilor, astfel că cei, care au acordat toată atenţia tehnologiilor performante de cultivare a strugurilor, până la urmă s-au ales cu venituri pe potriva efortului depus.

Participanţii la conferinţă au supus dezbaterilor mai multe aspecte ale activităţii: corectitudinea aplicării procedeelor tehnologice, procedee performante în pregătirea strugurilor pentru păstrare, formarea grupurilor de producători, suportul acordat de IFAD agricultorilor specializaţi în cultivarea strugurilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Roșca

Share