Loretta Handrabura: Avem o oportunitate unică de a aduce o schimbare pozitivă în țara noastră

Loretta Handrabura: Avem o oportunitate unică de a aduce o schimbare pozitivă în țara noastră

Adunarea Generală a ONU, la data de 25 septembrie 2015, printr-o decizie istorică, a adoptat noile Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei ONU 2030.

Noua agenda este compusă din 17 obiective și 169 pași exacți pentru a eradica sărăcia, foametea, pentru a atinge egalitatea de gen, a îmbunătăți consumul de apă și de energie, de a întreprinde niște acțiuni urgente, care ar preveni schimbările climatice în următorii 15 ani. Agenda mai reprezintă o promisiune făcută de liderii globali tuturor oamenilor de pretutindeni. Este un proiect pentru fiecare locuitor al acestei planete, menit să soluționeze probleme comune și să ofere o speranță pentru o lume mai bună.

Acest rezultat este meritul tuturor celor implicați, în urma unui proces incluziv și participativ de consultare globală, în care statele-membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, societatea civilă, sectorul privat și alte persoane dedicate, și-au împărtășit opiniile, viziunea și dorinţele cu privire la dezvoltarea durabilă. Toate aceste inițiative ar trebui să ajute la îmbunătățirea mediului de trai, asigurând  continuitatea – un viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova salută adoptarea acestei Agende și încurajează  colegii din Guvernul Republicii Moldova să-și asume angajamentul ca aceste obiective să fie realizate și în Moldova. Ține de responsabilitatea noastră, a autorităților, să asigurăm ca și ceilalți actori relevanți să facă acest lucru, iar tinerilor să li se ofere posibilitatea să participe, să pună în aplicare și să monitorizeze implementarea acestor obiective. Anterior, MTS a fost implicat activ în procesul naţional de consultări, alături de parteneri (Ministerul de Externe, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și UNFPA Moldova), scopul primar fiind prezența necesităților tinerilor în noul program al ONU.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă vor fi pentru următorii 15 ani, pilonii de bază ale celor 3 domenii ale unei dezvoltări durabile: social, economic și de mediu. Respectiv, Republica Moldova, trebuie să accepte aceste obiective ambițioase ca o promisiune pentru societate  și să demonstreze că putem obține rezultate mari doar împreună.

În opinia ministrei Loretta Handrabura, “Aceste obiective trebuie să servească drept o sursă de inspirație pentru agenda națională, în special datorită faptului că importanța tinerilor este frecvent menționată în cele 17 obiective de Dezvoltare Durabilă. Până în 2030, agenda ONU își propune creșterea substanțiala a numărului de tineri și adulți care au competențe relevante, inclusiv competențe tehnice și profesionale, pentru ocuparea forței de muncă, locuri de muncă decente și creșterea spiritului de voluntariat și cel antreprenorial. Sportul este, de asemenea, un factor important al dezvoltării durabile. Noua Agendă 2030 recunoaște contribuția tot mai mare a sportului la realizarea obiectivelor de dezvoltare și pace, prin promovarea toleranței și respectului la fel și contribuțiile deosebite la emanciparea femeilor și a tinerilor, persoanelor și comunităților, precum și a sănătății, educației și a obiectivelor de incluziune socială.”

Ea a mai spus: “Avem o oportunitate unică de a aduce o schimbare pozitivă în țara noastră, afirmă șefa de la tineret și sport, iar pentru aceasta e nevoie de implicarea tuturor, de la nivel central până la cel mai mic sătuc, în special de implicarea fiecărui tânar. Ține de responsabilitatea noastră să implicăm și societatea civilă în definirea și punerea în aplicare a politicilor naționale și locale.”

Doina Secrieru

Share