Liliana Palihovici: Aceste proiecte sunt cruciale pentru continuarea reformelor în RM

Liliana Palihovici: Aceste proiecte sunt cruciale pentru continuarea reformelor în RM

Pentru Parlamentul Republicii Moldova a fost foarte important că Planul de acțiuni al Consiliului Europei privind susținerea reformelor democratice în Republica Moldova în anii 2013-2016 a stabilit corect prioritățile pentru următorii 4 ani. Responsabilitatea mare care rămâne este implementarea eficientă a acestor programe, care să aducă beneficii majore pentru țară. Declaraţia aparţine vicespeakerului Liliana Palihovici şi a fost făcută la reuniunea Comitetului Permanent pentru implementarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei.

Liliana Palihovici a mulțumit partenerilor europeni de dezvoltare pentru deschiderea manifestată față de Republica Moldova și pentru susținerea oferită țării noastre în procesul de implementare a reformelor și de consolidare a democrației.

Vicepreședintele Parlamentului a menţionat că cele 23 de proiecte conținute în Planul de Acțiuni, ale căror valoare estimativă este de 18 milioane de euro, sunt cruciale pentru continuarea reformelor în Republica Moldova și au scopul de a asigura o calitate mai înaltă actului justiției, a eficientiza activitatea procuraturii, a asigura o mai mare libertate de exprimare a cetățenilor, un grad mai înalt de respect pentru drepturile omului și o mai mare autonomie locală.

Totodată, Liliana Palihovici a subliniat că delegația parlamentară la APCE va depune eforturi pentru a asigura trecerea Republicii Moldova la etapa de post-monitorizare.

„Acest lucru e posibil doar dacă demonstrăm rezultate concrete, iar primele sunt deja. În sfârșit, Parlamentul Republicii Moldova s-a mobilizat și a votat în prima lectură Legea privind reforma Procuraturii, sper că va fi o mobilizare și pentru votarea în lectura a doua. De asemenea, Legea cu privire la finanțele publice locale a fost adoptată și este pusa în aplicare de la 1 ianuarie 2015”, a precizat Liliana Palihovici.

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_iunie2015_pal1iul15a1.jpg

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_iunie2015_pal1iul15a3.jpg

 

Mihaela Rotari

Share