Liberal-democrat: Această zi va fi scrisă în istoria raionului Căușeni, dar şi a ţării

Liberal-democrat: Această zi va fi scrisă în istoria raionului Căușeni, dar şi a ţării

Președintele PLDM, Viorel Cibotaru, vicepreședinții, Tudor Deliu, Maria Ciobanu şi Vadim Pistrinciuc au participat, alături de şeful statului, la inaugurarea Complexului memorial consacrat victimelor represiunilor politice din localitățile raionului Căușeni.

La eveniment au mai fost prezenţi președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, şi președintele raionului Anenii Noi, Alexandru Barbarosie, care sunt liderii organizaţiilor teritoriale ale PLDM.

Preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi, preşedinte al organizaţiei teritoriale a PLDM, a declarat la inaugurarea complexului că ziua de azi este una deosebită.

„Această zi va fi scrisă în istoria raionului, dar şi a ţării. Raionul Causeni a suferit mult în urma valului de deportări. Din datele pe care le avem, de pe meleagurile noastre au fost deportaţi circa 1854 de cetățeni.

Complexul este un semn de iertare faţă de cei deportaţi şi un omagiu pentru ei. Este un simbol şi pentru tânăra generație, să nu uite prin ce tragedii au trecut părinţii şi buneii şi să nu permită ca asemenea nedreptăți să se mai repete”, a declarant Ion Ciontoloi.

La rândul său, deputatul Maria Ciobanu, a subliniat că violenţa şi represiile au fost modalitățile sigure prin care puterea sovietică a înţeles să-şi impună voința de a construi socialismul în timp record într-un spațiu străin.

„Consecințele deportărilor le simțim şi astăzi. Mulţi deportați nu au mai reuşit să-şi vadă cu ochii visul înplinit: întoarcerea gospodăriilor în care au învestit sănătate şi ani de muncă. Teroarea ne-a înmuiat firea, ne-a îndoit spinarea, a implantat în mintea romanilor basarabeni o teamă cu puternice elemente fataliste. Numai simpla pronunțare a cuvintului Siberia stârnește şi azi amintiri dureroase, lacrimi şi frică, o frică strecurată în fiecare por, în fiecare fibră. Să nu admitem ca din manualele școlare aceste pagini dureroase să fie șterse vreodată. Numele gospodarilor, a intelectualilor trebuie să fie cunoscute de tânara generație”, a spus Maria Ciobanu.

Prezent la eveniment, Viorel Badea, senator in Parlamentul României, a specificat că amintirea despre jertfele deportărilor nu apoate fi ştearsă.

„Memoria este vie datorită martirilor care au fost luați şi duși în pustietate. Cei care nu au fost deportați – au fost omorâți prin înfometare. Noi nu trebuie să uităm şi de acest episod. Această inițiativă de a înveşnici memoria lor trebuie să fie replicată în mai multe localități”, a menţionat Viorel Badea.

Complexul memorial consacrat victimelor represiunilor politice din localitățile raionului Căușeni fost sfințit de un sobor de preoți.

Pentru construcția complexului, Consiliul raional Căuşeni a alocat un milion şi jumătate de lei.

Astăzi se împlinesc 67 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor sovietice. Ziua victimelor stalinismului (6 iulie) a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului din 22 mai 2008.

6iulie16a16 6iul16a1 6iul16a5 6iul16a6 6iul16a7 6iulie16a12 6iulie16a13

 

Doina Secrieru

Share