Lege cu privire la principiile subvenţionării în agricultură şi dezvoltare rurală ar putea fi funcțională începînd cu 2017

Lege cu privire la principiile subvenţionării în agricultură şi dezvoltare rurală ar putea fi funcțională începînd cu 2017

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) de comun cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a organizat marți, 21 iunie, discuții publice privind proiectul de Lege cu privire la principiile subvenţionării în agricultură şi dezvoltare rurală.

La eveniment au participat deputatul Ion Balan, veceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Nicolae Olaru, consilierul prim-ministrului pe  politici în domeniul agriculturii Eugen Gudumac, directorul interimar al AIPA Nicolae Ciubuc, reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din cadrul MAIA şi direcţiilor agricole din cadrul Consiliilor raionale, reprezentanţi ai asociaţiilor cu profil agricol.

Dezbaterea publică a fost organizată cu scopul de a asigura un cadru de discuţii pentru toţi factorii implicaţi în procesul de subvenţionare în vederea elaborării unei legi cât mai ample şi relevante.

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Nicolae Olaru a menționat că proiectul Legii cu privire la principiile subvenţionării în agricultură şi dezvoltare rurală este elaborat cu scopul de a oferi stabilitate şi continuitate în activitatea producătorilor agricoli. „Această lege este mult așteptată de către agricultori. An de an așteptăm aprobarea regulamentului cu privire la subvenționare, unde se modifică măsurile și sumele. Legea subvenționării va permite agricultorilor să-și planifice investițiile în afacere pentru o perioadă mai îndelungată”, a spus viceministrul.

În discursul său, deputatul Ion Balan, membru al Comisiei parlamentare agricultură și industria alimentară a exprimat speranța că proiectul de Lege va trece toate etapele legale pentru a fi aprobat în Plenului Parlamentului în cadru acestei sesiuni, și că va fi lucrativ deja începând cu anul 2017. „În elaborarea proiectului de lege au fost antrenați experți din România și Ungaria. Documentul va aduce o stabilitate în investițiile pe care preconizăm să le facem în agricultură”, a precizat deputatul.

În cadrul prezentării proiectului de lege, directorul interimar AIPA Nicolae Ciubuc a menționat că documentul a fost elaborat cu scopul de a creşte competitivitatea sectorului agroalimentar și a mediului rural prin modernizarea şi restructurarea pieței, pentru asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale în agricultură și îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural. Proiectul de lege stabilește principiile de bază ale activităţii de subvenţionare în agricultură şi stimularea dezvoltării mediului rural, printre acestea fiind transparența decizională și continuitatea proceselor de susţinere a producătorilor agricoli. „Conform acestui proiect de lege schimbăm conceptul de Fond de subvenționare în Fond național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Totodată stabilim modul de formare a acestui fond. Un alt moment important vizează plățile directe pe suprafață inclusiv pe specii de animale”, a punctat directorul interimar AIPA Nicolae Ciubuc.

Totodată,  proiectul de Lege conţine prevederi privind crearea Consiliul de Supraveghere al AIPA, în calitate de organ colegial menit să coordoneze, să monitorizeze şi să supravegheze procesul de subvenţionare; privind plăţile directe; perceperea taxei de examinare a dosarelor în proporţie de 2 % din contul subvenţiei solicitate; etc. Documentul prevede şi o serie de mecanisme privind acordarea subvenţiilor, precum: plăţile directe, acordarea subvenţiei în avans, reducerea cuantum-ului subvenţiei şi înlesnirile acordate unor producători.

Reprezentanții producătorilor agricoli prezenți la eveniment au susținut inițiativa autorităților de a elabora un asemenea proiect de Lege, menționând că este un document mult așteptat. Participanții la discuții au venit cu propuneri de îmbunătățire sau de suplinire a prevederilor documentului. De menționat că, toate propunerile parvenite de la societatea civilă au fost colectate și urmează a fi examinate în cadrul grupului de lucru. În conformitate cu procedurile legale, proiectul de Lege urmează a fi aprobat de către Guvern, iar ulterior va fi examinat în cadrul Comisiilor parlamentare și aprobat de către Parlament.

Share