La începutul anului 2016 se va desfășura colegiul comun al ministerelor Agriculturii RM și Federației Ruse
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Ion Sula, însoțit de directorul general interimar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Grigore Porcescu, a efectuat o vizită oficială la Moscova, în perioada 07-08 octombrie curent, la invitația Ministrului Agriculturii Federației Ruse, Alexandru Tkachyov, unde a participat la deschiderea expoziției „Zolotaia Oseni” 2015.
În cadrul vizitei, Ion Sula și Grigore Porcescu au avut o întrevedere cu viceministrul rus al Agriculturi și șeful Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor). Interlocutorii au vorbit despre progresele înregistrate de ANSA în domeniul sanitar veterinar și despre înlăturarea problemelor depistate la unitățile de sacrificare a animalelor în urma vizitei experților Rosselhoznadzor din noiembrie 2014. Partea moldovenească a solicitat să fie incluse în lista exportatorilor produselor din carne și celelalte companii moldovenești care corespund criteriilor de igienă și siguranță cerute de Federația Rusă.
Totodată, Ion Sula a menționat îmbunătățirea condițiilor în procesul de producere din domeniul fitosanitar, infrastructura post-recoltare și procesare a produselor horticole. Oficialii din Republica Moldova au solicitat ca pe perioada de iarnă, specialiștii pe domeniul fitosanitar din Federația Rusă să efectueze o vizită în Republica Moldova pentru a discuta cu specialiștii de la ANSA despre prevederile cerințelor fitosanitare ale Federației Ruse. Oficialii moldoveni au propus ca părțile să revină la prevederile Memorandumului, semnat între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, privind asigurarea inofensivității producției de origine vegetală exportate, la compartimentul „reziduuri de pesticide şi conţinutul de nitraţi”, prin care toți producătorii și exportatorii care corespund condițiilor și cerințelor fitosanitare și de inofensivitate să fie incluși în lista exportatorilor. Părțile au convenit ca MAIA, împreună cu ANSA, să evalueze listele existente și să informeze Rosselhoznadzor în termeni cât mai restrânși. Totodată Republica Moldova trebuie să informeze partea rusă despre cantitățile produse și depozitate de fructe și struguri de masă până la moment. În scurt timp, la invitația părții moldovenești o echipa de experți ruși va vizita pepinierele cu material săditor și depozitele de păstrare a merelor și strugurilor de masă din Republica Moldova.
Interlocutorii au discutat și despre implementarea sistemului informațional electronic de trasabilitate ARGUS și FITO ARGUS, fiind evaluate posibilitățile de a fi ajustat și aplicat în Republica Moldova pentru a fi ulterior interconectat cu cel al Federației Ruse. Acest sistem ar permite monitorizarea mai eficientă a trasabilității produselor agroalimentare exportate sau importate.
În cadrul vizitei întreprinse la Moscova, Ministrul moldovean al Agriculturii a discutat și cu omologul său rus, A. Tkachyov, despre colaborarea interinstituțională și științifică în domeniul agricol, despre posibilitățile de intensificare a comerțului cu produse agroalimentare. Un subiect aparte a fost accesul producătorilor de fructe, carne, conserve și vinuri pe piața Federației Ruse. De comun acord, a fost acceptată propunerea de a fi organizat la începutul anului 2016 colegiul comun al ministerelor Agriculturii celor două state.
La final, Ion Sula l-a invitat pe ministrul rus al Agriculturii să întreprindă o vizită în Republica Moldova în viitorul apropiat.
Mihaela Rotari