Ion SULA: Avem tradiţii și un potențial enorm în acest sector, care urmează a fi valorificat

Ion SULA: Avem tradiţii și un potențial enorm în acest sector, care urmează a fi valorificat

Astăzi, 8 iulie, Ministrul Ion SULA, a participat la  Conferinţa cu tematica ”Agricultura de valoare înaltă a Republicii Moldova: oportunităţi investiţionale şi de export”, organizată de  Corporaţia Millennium Challenge.

În discursul său, rostit la eveniment, Ministrul a subliniat: ”Avem tradiţii și un potențial enorm în acest sector, care urmează a fi valorificat. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune pentru următorii ani să aducă agricultura de subzistență în mediul agriculturii de afaceri”.
La compartimentul oportunităţile investiţionale în domeniul agroalimentar, Ministrul a prezentat principalii  indicatori macro-economici pentru anul 2014, indicînd  ponderea agriculturii în PIB de 12,3%; ponderea industriei alimentare în PIB  de 5,4%; ponderea populaţiei antrenate în agricultură  de 29%; ponderea în total export de 45,7%.

Au fost menţionaţi factorii decisivi, care au stat la baza creşterii indicatorilor macro: revizuirea si suplimentarea financiară considerabilă a sistemului de subsidare a producătorilor agricoli şi a fondurilor adiţionale: de la 280 mil lei în 2010, la peste 1,2 mlrd. lei în 2014 (inclusiv: 64,7 mil lei – suport bugetar din partea Comisiei Europene şi 140 mil lei din partea Băncii Mondiale), precum şi  mobilizarea resurselor financiare externe, destinate dezvoltării, restructurării şi modernizării sectorului agroindustrial (valoarea totală a proiectelor şi programelor de asistenţă în perioada 2011-2015 de circa 12 mlrd lei).

Ministrul a vorbit şi despre  principalele impedimente şi bariere pentru sector: restricţii din partea Federaţiei Ruse la importul produselor finite din carne de porc, vinurilor, fructelor şi legumelor din Republica Moldova, contrar prevederilor Acordului de liber schimb între cele două state; vulnerabilitatea la factorii climaterici, care a afectat nu doar producţia de mere, ci şi desfăşurarea în termene a lucrărilor de sezon; pieţe tradiţionale de desfacere a producţiei agroalimentare perturbate şi, în consecinţă, incapacitatea comercializării producţiei agricole pe anumite categorii.

 

Mihaela Rotari

Share