(INTERVIU) Vitalie Butnaru: „Floarea Soarelui” S.A. este una dintre cele mai eficiente uzine de ulei din regiune

(INTERVIU) Vitalie Butnaru: „Floarea Soarelui” S.A. este una dintre cele mai eficiente uzine de ulei din regiune

În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, Vitalie Butnaru, manager financiar al Trans-Oil, a vorbit despre situația pe piața uleiului, dar și despre uzina Floarea Soarelui S.A.

C: Săptămâna trecută, dl Gaibu, Ministrul Economiei al Republicii Moldova, a susținut că uzina de ulei Floarea Soarelui S.A. se poate închide NU din cauza dispoziției CSE de a nu restitui TVA la export de ulei, dar din cauza faptului că utilajul uzinei este învechit. Poate din această cauză – echipament vechi – producerea de ulei la uzină nu mai este rentabilă? Ce se întâmplă, în realitate, cu utilajul uzinei?

VB: În realitate, declarațiile dlui Ministru Gaibu provoacă nedumerirea Grupului Trans-Oil. Cu câteva ore înainte, până a face acele declarații la TV, a avut loc un dialog între Grupul Trans-Oil și dl Gaibu. De asemenea, dl Ministru Gaibu contactase și American Chamber of Commerce în Moldova, până la dialogul cu Grupul Trans-Oil.

În cadrul acestor discuții, a fost enunțată foarte clar și explicit cauza unei posibile opriri a activității uzinelor de ulei din Bălți și Ceadîr-Lunga – aceasta fiind dispoziția CSE de a nu rambursa TVA la export de ulei. De asemenea, în cadrul discuției, dl Ministru Gaibu a fost informat în privința stării tehnice a utilajului uzinei “Floarea Soarelui” S.A., precum și despre noua uzină de ulei din Giurgiulești, care urmează să fie deschisă oficial în câteva săptămâni.

În concluzie, Grupul Trans-Oil este convins că la momentul acelor declarații la TV dl Ministru Gaibu era perfect informat despre starea tehnică a uzinelor. De altfel, Grupul Trans-Oil a lansat invitații către dl Ministru Gaibu, către alți demnitari de stat – miniștri, dna Prim-ministru Gavriliță, dna Președinte Sandu – să viziteze uzina de ulei de la Bălți (la momentul discuției niciun demnitar nu a răspuns invitației de a vizita uzina – n.n.).

Tot utilajul uzinelor de ulei ale Grupului – în Republica Moldova, România și Serbia – este nou și dintre cel mai avansat tehnologic. Dacă ne referim la uzina “Floarea Soarelui” S.A., utilajul uzinei a fost schimbat aproape în întregime în ultimii 5 ani.

Extractorul de ulei – inima uzinei, precum și toată imensa secție de extracție a uleiului, au fost echipate cu utilaj absolut nou în anul 2018. Doar costul noului extractor se ridică la suma de 11 milioane de dolari SUA. Producătorul utilajului din secția de extracție a uleiului este compania britanică Europe Crown. În lumea utilajului de procesare a uleiului, utilajele Europe Crown sunt de reputația automobilelor Mercedes.

Grupul Trans-Oil nu a făcut economii la procurarea utilajului nou pentru uzina “Floarea Soarelui” S.A., anume pentru a asigura eficiența maximă a uzinei, a obține o producere maximă de ulei și de a micșora costul acestei produceri. În concluzie, “Floarea Soarelui” S.A. este astăzi cea mai modernă și una din cele mai eficiente uzine de ulei nu doar în Republica Moldova, dar și în regiune – dacă ne referim la România și Ucraina.

Prin urmare, declarațiile făcute de dl Ministru Gaibu la TV sunt tendețioase și nu corespund adevărului. Grupul Trans-Oil, încă odată, lansează invitația către dl Ministru Gaibu, precum și către alți demnitari de stat, să viziteze în persoană uzina de la Bălți, să se convingă de starea tehnică a utilajului și chiar să facă cunoștință cu procesul tehnologic de obținere a uleiului din semințe de floarea soarelui.

C: Dacă, totuși, echipamentul uzinei de la Bălți este atât de modern, de ce producerea uleiului a devenit nerentabilă?
floris

VB: Producerea uleiului a devenit nerentabilă exclusiv datorită efectelor cauzate de dizpoziția nr 21 din 18 mai 2022 a CSE a Republicii Moldova prin care se anulează restituirea TVA la export de ulei.

Dispoziția CSE are un efect extrem de negativ supra activității Grupului Trans-Oil în Republica Moldova. Prin urmare, există riscul opririi uzinelor de ulei din Bălți și Ceadîr-Lunga, din cauza pierderilor operaționale generate de uzinile de ulei pe parcurusul utlimelor trei luni, anume ca efect al dispoziției CSE de a nu restitui TVA la export de ulei.

C: Care este cifra acestor pierderi?

VB: În fiece lună, ambele uzine de ulei – cea din Bălți și cea din Ceadîr-Lunga – pierd în total 25 milioane de lei. Este suma TVA nerestituită de stat, confiscată în mod ilegal de Guvernul Republicii Moldova, la export de ulei. Iar acum, la început de sezon nou, această cifră poate crește considerabil. Și atunci cifra pierderilor va fi prea mare pentru ca uzinile de ulei să-și mai poată continua activitatea.

Astăzi Grupul Tran-Oil caută orice posibilitate pentru a menține uzinele în lucru – noi dorim să menținem colectivul de muncă al uzinelor. Este și o latură a Grupului de a fi orientat-social. La ambele uzine de ulei lucrează 750 de persoane, iar împreună cu familiile acestora – ajungem la cifra de aproape 2000 de oameni care depind de o sursă salarială ca venit al familiei.
Toți acești angajați sunt lucrători calificați și, cum uzinele nu sunt localizate în municipiul Chișinău, cu o piață variată a forței de muncă, există riscul pierderii definitive a acestui colectiv calificat în Bălți și Ceadîr-Lunga, dacă uzinele vor fi oprite.

Grupul Trans-Oil depune eforturi maxime pentru a găsi resurse și a achita salariile colectivelor de muncă ale uzinelor de ulei, pentru a ține lucrătorii acestor uzine în Bălți și Ceadîr-Lunga. Aceste două localități sunt centre regionale care, totuși, în ultimii zece ani (cu excepția mun. Bălți într-o oarecare măsură) nu au fost pe agenda statului în ceea ce privește investițiile.

De asemenea, Grupul Trans-Oil va depune efort maxim pentru a-și îndeplini promisiunea față de cetățenii Republicii Moldova și de a plafona prețul pentru o sticlă de ulei FLORIS la valoarea de 29.1 lei la poarta uzinei. Aceasta presupune că prețul de vânzare a uleiului FLORIS la raft va fi de aproximativ 35 lei pentru o sticlă.

C: Din ce resurse planifica Trans-Oil să acopere cheltuielile de plafonare a prețului pentru uleiul FLORIS vândut pe piața internă a Republicii Moldova? La moment, se pare că uleiul moldovenesc FLORIS are cel mai mic preț din regiune.

VB: Aveți dreptate, prețul pentru uleiul FLORIS este de 29.1 let pentru o sticlă vândută la poarta uzinei de la Bălți. Acest preț a fost modificat ultima dată pe 26 octombrie 2021. Și este, într-adevăr, cel mai mic preț din regiune.

Grupul Trans-Oil și-a luat angajamentul față de societatea moldovenească să mențină și să plafoneze prețul uleiului de masă FLORIS la 29.1 lei pentru o sticlă la poarta uzinei. Adică, Trans-Oil se angajase să absoarbă orice șocuri economice legate de creșterea prețului materiei prime, materialelor auxiliare, resurselor energetice ce țin de producerea uleiului de masă FLORIS. Șocurile economice și inflaționiste urmau să fie acoperite din profitul realizat de uzine la vânzarea uleiului la export.

C: Profitul la export acoperă astăzi cheltuielile generate de plafonarea prețului uleiului FLORIS la 29.1 lei?

VB: Nu, din păcate, nu. Anume dispoziția CSE nr 21 de nerestituire a TVA la export de ulei, practic confiscă 11% din veniturile uzinelor de ulei, face exportul de ulei să fie nerentabil și lipsește Trans-Oil de orice profit pentru a ține prețul plafonat la 29.1 lei pentru uleiul de masă FLORIS pe piața internă.

C: Poate Guvernul prin nerestituirea TVA la export de ulei dorește să asigure securitatea alimentară în țară, să se asigure că este suficient ulei pentru consumul intern și astfel descurajează exportul de ulei?

VB: Doar 7% din capacitatea uzinei de ulei „Floarea Soarelui” S.A. este suficientă pentru a aproviziona cu ulei toată Republica Moldova, pentru un an întreg. 93% din producția uzinei este destinată pentru export.

Este clar că uzina are suficientă capacitate pentru a acoperi rapid și eficient necesitățile consumului intern. Confiscarea TVA la export de ulei – adică TVA la 93% din producția uzinei – este o măsură economic nejustificată, ilegală și dezastruoasă pentru activitatea întreprinderii.

C: Grupul Trans-Oil este membru al American Chamber of Commerce în Moldova – o asociație puternică, pro-americană, multe companii cu capital american fiind membri ai asociației. De asemenea, în Republica Moldova există și o Ambasadă a SUA, care periodic se întâlnește cu autoritățile moldovenești. Aceste organizații cunosc despre existența problemei (nerambursarea TVA la export de ulei), au încercat să înțeleagă situația și să explice autorităților moldovenești ca dispoziția CSE nu are niciun temei?

VB: Da, Grupul Trans-Oil este membru al American Chamber of Commerce în Moldova. De asemenea, suntem în relații bune cu Ambasada SUA, în special cu Excelența Sa, Ambasadorul Logsdon. Grupul Trans-Oil a adus la cunoștința American Chamber of Commerce în Moldova și a Ambasadei SUA în Republica Moldova despre acțiunile ilegale întreprinse de CSE a Republicii Moldova. Cunoaștem că au fost câteva adresări, și din partea American Chamber of Commerce în Moldova și din partea Ambasadei SUA, către Guvernul Republicii Moldova (CSE) pentru a considera fie anularea dispoziției CSE, fie explicarea motivelor și cauzelor economice care justifică adoptarea dispoziției CSE. Grupul Trans-Oil aduce mulțumiri American Chamber of Commerce în Moldova, conducerii acestei organizații, precum și Ambasadei SUA, pentru suportul acordat.

C: Și care a fost rezultatul?

VB: Din ceea ce cunoaștem, nici American Chamber of Commerce în Moldova, nici Ambasada SUA nu au primit vreun răspuns constructiv din partea Guvernului Republicii Moldova. De fapt, chiar și unii miniștri din Guvernul actual, zic, pe culoare, că decizia de nerestituire a TVA la export de ulei – este o decizie politică.

Grupul de companii Trans-Oil respectă legislația Republicii Moldova, nu a comis încălcări. Prin urmare, Trans-Oil își exprimă nedumerirea – de ce un anumit producător de ulei este sancționat de CSE a Republicii Moldova?

Acționari ai Grupului Trans-Oil sunt cetățeanul american Vaja Jhashi (acționar majoritar) și Oaktree Capital Management (acționar minoritar). Oaktree Capital Management este listat la bursele din Toronto și New York, administrând un portofoliu de peste $160 mlrd.

Acționarii Grupului nu înțeleg motivele acestei decizii politice. Și, cel mai probabil, în timpul apropiat se va face auzită și vocea, destul de răsunătoare, a acționarilor Grupului.

Share