(INTERVIU) Maxim Masiutin: Companiile își accelerează transformarea digitală!

(INTERVIU) Maxim Masiutin: Companiile își accelerează transformarea digitală!

Interviu cu Maxim Masiutin, expert în securitate cibernetică, director al companiei Advanced Data Security Solutions S.R.L. 

Domnule Masiutin, cum a fost anul 2021 pentru dumneavoastră?

A fost un an cu provocări, dar, totodată, foarte intens. Mi-am concentrat efortul pe domeniul securității cibernetice. Există o lipsă de specialiști în securitate cibernetică la nivel mondial. Cererea pentru astfel de specialiști crește mai repede decât oferta de pe piaţa muncii. Aceasta este o zonă în creștere rapidă a sectorului IT la nivel mondial. Am creat o companie specializată anume în acest domeniu – Advanced Data Security Solutions și mă bucur că serviciile noastre sunt căutate și apreciate.

În ce măsură s-a resimţit efectul pandemiei în domeniul IT?

În Moldova, pandemia care a început încă în anul 2020 a crescut viteza de tranziție la tehnologiile fără hârtie de comunicare între stat și afaceri. Acum aproape fiecare cerere către o instituție de stat poate fi depusă fără hârtie sau orice raport poate fi prezentat fără hârtie. Crește și numărul de cazuri în care companiile folosesc semnături digitale calificate pentru a semna un contract. Deși tendința de a renunța la hârtie a început cu mulți ani în urmă, victoria tehnologiilor fără hârtie a devenit vizibilă clar în timpul pandemiei. Dar inițial companiile, în timpul transformării lor digitale, nu au acordat atenția cuvenită aspectelor de securitate informațională. Cu toate acestea, în timpul celui de-al doilea an de pandemie, companiile au început să ia în serios aceste probleme. Prin urmare, cererea de servicii și soluții de cyber security a crescut semnificativ în 2021.

Pandemia a creat noi provocări pentru afaceri, pe măsură ce acestea se adaptează la un model de operare în care munca de acasă a devenit „noua normalitate”. Companiile își accelerează transformarea digitală, iar securitatea cibernetică este acum o preocupare semnificativă. Implicațiile reputaționale, operaționale, legale și de conformitate ar putea fi considerabile, dacă riscurile de securitate cibernetică sunt neglijate. Restricțiile impuse de guvernele din întreaga lume, ca răspuns la pandemie, au încurajat angajații să lucreze de acasă. În consecinţă, tehnologia a devenit și mai importantă atât în viața noastră profesională, cât și-n viața personală. În ciuda acestei creșteri a nevoii de tehnologie, se observă că multe organizații încă nu oferă un mediu de lucru la distanță „sigur cibernetic”, deoarece persoanele care lucrează la domiciliu nu se bucură de același nivel de protecție/măsuri de descurajare inerente din mediul de lucru. Și problema nu este doar tehnică, ci mai ales organizatorică.

Lipsa de conștientizare adecvată a securității cibernetice în rândul angajaților este o problemă chiar mai mare decât lipsa instrumentelor tehnice adecvate de apărare cibernetică. Drept urmare, aproximativ jumătate dintre angajați în 2021 au devenit victime ale escrocheriilor de tip phishing în timp ce lucrau acasă.

Cum apreciați climatul de afaceri din Republica Moldova pentru sectorul IT?

Piața IT din Moldova continuă să crească într-un ritm ascendent, ceea ce este un lucru firesc pentru era digitală în care trăim. Oamenii apelează din ce în ce mai mult la software în viața lor de zi cu zi, ceea ce le face viața mai ușoară și mai distractivă. Industria IT se dezvoltă rapid. Republica Moldova a creat un mediu de afaceri mai favorabil pentru afacerile IT decât acum câțiva ani, ceea ce face industria competitivă.

Companiile IT și-au reunit activitățile în cadrul campusului IT virtual „Moldova IT Park”, lansat în 2018. La începutul anului 2019, în parc s-au stabilit 310 companii, dintre care majoritatea erau companii IT existente deja, dar care şi-au trecut activitatea în parc. Cu toate acestea, pe o perioadă de trei ani, creșterea numărului de companii s-a datorat în principal celor nou înființate, iar până la începutul anului 2022, numărul companiilor rezidente ajunsese la 960, sau 650 de companii noi. În 2021, veniturile totale ale rezidenților parcului IT vor depăși 5 miliarde lei, reprezentând aproximativ 2% din PIB-ul Republicii Moldova, iar industria informației și comunicațiilor va reprezenta 5% din veniturile totale. Aceste cifre sunt mici, dar în creștere.

Contribuția sectorului IT la economie este enormă. Aici nu mă refer doar la atragerea de investiții, promovare, formare, sprijin și dezvoltare, dar vreau să subliniez și contribuțiile importante pentru societate, precum atragerea și păstrarea locurilor de muncă. După cum știm cu toții, în ultimii ani ne confruntăm cu o lipsă de personal calificat din cauza imigraţiei. În sectorul IT, însă, s-au creat condiții care permit companiilor să fie competitive pe piața forței de muncă locală și internațională. Salariul mediu în sectorul IT este cel mai mare dintre celelalte sectoare din Moldova.

Pe ce direcţii de activitate vă veţi concentra în continuare?

Vom continua să lucrăm în domeniul securității cibernetice. Numărul atacurilor cibernetice a crescut în ultimii doi ani. Unul dintre motive este că, deși permit munca de la distanță, companiile nu acordă întotdeauna suficientă atenție securității cibernetice. Un exemplu relevant a fost seria de atacuri asupra serviciilor de videoconferință, când peste o jumătate de milion de persoane au fost afectate de un atac în urma căruia datele personale au fost furate și vândute pe dark web.

Hackerii folosesc, de asemenea, tehnici numite „credential stuffing” pentru a obține acces la conturile angajaților, iar datele furate sunt apoi vândute altor infractori. Una dintre consecințe este o perturbare serioasă a afacerilor care se bazează foarte mult pe platformele de videoconferință. „Credential stuffing” este o formă de atac cibernetic prin care hackerii folosesc combinații de nume de utilizator și parolă furate anterior pentru a obține acces la alte conturi. Acest lucru este posibil deoarece este foarte frecvent ca persoanele fizice să folosească aceeași combinație de nume de utilizator/parolă în mai multe conturi.

Au avut loc și cazuri în care membrii nedoriți și neinvitați obțin acces la întâlniri virtuale și obțin informații confidențiale sau sensibile, care sunt apoi vândute unei alte părți sau puse la dispoziția publicului pentru a deteriora reputația companiei. De aceea, cererea de servicii de securitate cibernetică crește. Prin urmare, ne vom concentra pe aceste direcții și în viitor.

Citat: Atacatorii cibernetici văd pandemia ca pe o oportunitate de a-și intensifica activitățile criminale, prin exploatarea vulnerabilității angajaților care lucrează de acasă și valorificând interesul puternic al oamenilor pentru știrile legate de coronavirus, cum ar fi site-urile web false legate de coronavirus sau site-urile care oferă servicii medicale ori servicii de asigurare. Când oamenii stau acasă, uneori doresc să găsească un loc de muncă suplimentar, iar această dorință este exploatată și de hackeri.

Citat: Un aspect al unui sistem fiscal favorabil este că impozitele nu mai sunt reținute din salarii, astfel încât salariile devin mai atractive. Prin urmare, locurile de muncă bine plătite din industria IT pot atrage și reține nu numai experți excelenți din Republica Moldova, ci și experți din alte țări.

Share