(INTERVIU) Ion Sula: Scopul nostru în alegerile locale este o prestație onorabilă, care să ne deschidă noi oportunităţi

(INTERVIU) Ion Sula: Scopul nostru în alegerile locale este o prestație onorabilă, care să ne deschidă noi oportunităţi

În cadrul unui interviu acordat www.curentul.md, Ion Sula, preşedintele Partidului Social Democrat European (PSDE), s-a referit la evenimentele şi situaţia de ultimă oră, dar şi la perspectivele ce se prefigurează.

C: Dle preşedinte, guvernarea a organizat recent o amplă acţiune publică în susţinerea ideii de integrare europeană. Care sunt concluziile ce se impun?

I.S.: Ideea integrării europene trebuie să fie piatra de temelie pentru toate acţiunile noastre ca stat, ca societate. Această idee trebuie să consolideze tot ce înseamnă forţe sănătoase şi în politică, dar şi în societate, căci visul european poate fi realizat numai printr-un efort comun. Din păcate însă, vedem că unii (şi aici mă refer în special la reprezentanţii guvernării), nu înţeleg aceste lucruri simple, dar foarte importante.

Eu personal, dar și colegii, am participat la această acțiune, deși nu ne-am ascuns dezacordul față de modul în care guvernarea a perceput esența unui eveniment și a unui proces atât de important. Noi am spus și spun și cu această ocazie că integrarea europeană nu este și nu trebuie să fie tema de campanie a unei formațiuni politice, ci, după cum menţionam mai devreme, – expresia unui larg consens la nivelul clasei politice, dar și a întregii societăți.

Mimarea procesului de consultări pe marginea evenimentul preconizat pentru data de 21 mai încă o dată confirmă că, în realitate, guvernarea nu este interesată ca în problema respectivă să existe un consens cât mai larg. În loc să unească, să consolideze, guvernarea creează noi baricade artificiale, lucru extrem de grav în situația politică în care ne aflăm.

Voi folosi şi această ocazie pentru a reitera vocația pro-europeană a PSDE și angajamentul nostru de a depune tot efortul necesar pentru ca Republica Moldova să-și continue parcursului european. Totodată, PSDE va condamna ori de câte ori va fi nevoie tentativele tuturor celor care vor încerca să transforme integrarea europeană în temă de campanie sau în subiect politic, menit să aducă cuiva dividende electorale.

C: Puneţi la îndoială capacitatea guvernării de a asigura reuşita procesului de integrare europeană?

I.S.: Cu toții trebuie să înţelegem că la moment în RM nu există nici o forță politică în stare sa își asume de sine stătător implementarea procesului de integrare europeană. Mai mult ca atât, chiar dacă ar exista o asemenea forţă, trebuie să luăm în calcul faptul că procesul de integrare europeană e unul de durată şi nu e suficient un mandat sau două de guvernare al unui singur partid. Lucrurile în politică se schimbă permanent, iar dacă vrem să ne asigurăm că aceste schimbări nu vor afecta procesul de integrare europeană, noi, toţi cei care sincer pledăm pentru integrare europeană, trebuie să facem front comun. Nu mă tem să spun că avem nevoie de un fel de pact Snagov, chiar dacă situaţia de la noi diferă de cea care era la acel moment în România. Şi nu trebuie să ne jeneze faptul că unii falşi adepţi ai integrării europene ai Republicii Moldova au lansat deja în spaţiul public idei similare. Cu siguranţă, au jucat la anticipare şi au vrut să banalizeze ideea unui astfel de pact pentru a zădărnici toate eforturile îndreptate spre consolidarea capacităţilor şi forţelor cu adevărat dedicate integrării europene. Trebuie să ştim să alegem grâul de neghină şi să acţionăm corespunzător.

C: Dar nu credeţi că guvernarea îşi asumă de sine stătător astfel de acţiuni ca cea din 21 mai pornind de la necesitatea de a asigura echilibrul politic? Voi explica: orice specialist în tehnologii politice ştie că, o acţiune de amploare, poate fi combătută, la nivel de efecte, printr-o acţiune de o amploare şi mai mare. Deci, dacă astfel de acţiuni fac forţele pro-ruse, de ce nu le-ar face şi guvernarea?

I.S.: Ideea integrării europene este prea importantă pentru a fi folosită doar ca un instrument de luptă politică. O asemenea abordare e inadmisibilă, căci nu poţi să te joci atât de urât cu visul celei mai mari părţi a societăţii noastre – Moldova parte a marii familii europene.

Dar dacă tot v-aţi referit la stabilitatea politică din Moldova, trebuie de spus că ea într-adevăr este pusă la grea încercare. Pe de o parte, asistăm la tentative de destabilizare organizate de forțele pro-ruse. Pe de altă parte, vedem cum guvernarea, încercând sa sustragă atenția opiniei publice de la gravele probleme social-economice cu care se confruntă țara, lansează teme de discuții false, care destabilizează situaţia internă. Cei de la guvernare trebuie să îşi schimbe strategia, iar dacă cu adevărat îi interesează asigurarea stabilităţii politice, trebuie să înţeleagă că menţinerea ei necesită un efort conjugat şi acest efort trebuie să-l depună fiecare partid care cu adevărat e pro-european. Noi acum avem în derulare o amplă campanie de informare, dar, totodată, şi de consultări cu activul din teritoriu. Mergem într-o mulțime de localități şi le explicam oamenilor care sunt adevăratele provocări şi ce trebuie să facă fiecare dintre noi ca să le putem depăși.

Apropo, mergând în teritorii, ne convingem tot mai mult că se atestă un nivel foarte înalt de apatie politică. Pe fonul înrăutăţirii vizibile a calității vieții, oamenii devin tot mai disperați și manifestă tot mai puțin interes faţă de politică și politicieni. Ei nu găsesc elementare explicații la procesele care simt în fiecare zi că îi afectează. Nimeni nu le explica de ce cresc preţurile, de ce nu au unde să își vândă la un preț normal produsele agricole, de ce în continuare pleacă puținii oameni care mai erau în Moldova. Dacă lucrurile vor continua așa, la următoarele alegeri prezidențiale şi parlamentare vom avea un absenteism fără precedent. Consider că politicienii ar trebui să iasă din birourile lor comode şi să meargă prin sate, așa cum facem noi. Şi daca toți vor înțelege preocupările reale ale oamenilor aşa cum le înţelegem noi, poate că împreună şi vom reuși ceva bun pentru cetățenii noștri.

C: Dle preşedinte, anterior nu eraţi atât de categoric în raport cu guvernarea….     

I.S.: Noi tot timpul am avut aceeaşi atitudine, numai că, trebuie să recunoaştem – războiul din Ucraina a îngustat spațiul de manevră al partidelor pro-europene de opoziție. Orice critică, chiar şi obiectivă, în adresa guvernării, risca să fie catalogată ca fiind inspirată de Rusia și de interesele sale. Dar, timpul trece, lucrurile se agravează şi aceasta nu înseamnă că nu trebuie să vorbim, că nu trebuie să lucrăm cu oamenii, să le explicăm ce se întâmplă ca să le menținem vie speranța că un prezent şi un viitor mai bun e posibil. Cel mai mare risc acum este ca electoratul pro-european decepționat să nu mai vadă rostul în a participa la alegeri. Aceasta va pune cruce pe viitorul european al RM. Datoria noastră este să combatem acest posibil absenteism, pozitionându-ne ca o alternativă reală pentru electoratul pro-european.

C: Aţi spus că lucrurile se agravează, dar poate că noul Guvern va reuşi să schimbe situaţia şi atunci va reveni speranţa oamenilor într-un viitor mai bun. 

I.S.: E evident deja că şi acest Guvern nu are capacitatea de a scoate țara din impas, iar criza se adâncește. Totodată, trebuie să înţelegem că anticipatele nu sunt o soluție, deoarece e mare riscul revanșei forțelor antieuropene. O posibilă soluţie ar fi ca Guvernul să-şi schimbe abordarea de principiu. Acum Guvernul are de ales: sau merge pe calea atragerii în continuare de împrumuturi şi sporirii presiunii fiscale pe actualii contribuabili sau a doua cale este sporirea numărului de contribuabili prin descătușarea economiei. Aici am în vedere şi debirocrtizarea, şi reforma cadrului de reglementare, şi măsuri de liberalizare economică. Da, aceasta a doua cale e mai dificilă, mai ales în condițiile actuale, dar e unica ce poate pune bazele unei dezvoltări economice autentice. Personal, mă îndoiesc că Guvernul are capacitatea de a înţelege aceste lucruri şi, cu atât mai mult, de a lua astfel de decizii radicale, dar importante.

C: Dar nu poate fi o soluţie un Guvern al salvării naționale, constituit de partidele cu adevărat pro-europene?

I.S.: Partidele pro-europene au suficient potențial și suficienți profesioniști pentru a asigura buna guvernare a țării în cadrul unui Guvern comun de salvare națională. Însă pentru aceasta e necesar ca actuala guvernare să recunoască gravitatea situației, să înțeleagă că țara se apropie tot mai mult de marginea prăpăstiei și că fără un efort comun e imposibil de evitat catastrofa. Eu nu cred că cei ce ne guvernează acum sunt gata să facă careva acţiuni concrete în acest sens. Nu au putut conjuga efortul partidelor pro-europene pentru o acţiune publică în sprijinul integrării în UE, cum ar putea atunci să accepte ideea că numai un Guvern al salvării naţionale ne poate salva de iminenta catastrofă?! De aceea, astfel de scenarii nu ar trebui abordate nici măcar din punct de vedere teoretic.

C: Se apropie alegerile locale generale. Cum credeţi că ar trebui să se manifeste forţele pro-europene? 

I.S.: Forțele pro-europene trebuie să trateze de pe acum cu mare responsabilitate şi cu maturitate politică apropiatele alegeri locale. Ideal ar fi fost constituirea unui front comun al forțelor pro-europene, ca să transmitem societății un mesaj puternic că, în aceste timpuri grele, suntem mai uniți ca niciodată şi mai deciși ca oricând să facem ireversibil parcursul nostru european. Dar, inclusiv în lumina ultimelor evenimente, e clar că acest obiectiv nu e real. De aceea, ar fi bine să existe măcar un pact de neagresiune între forțele pro-europene. Parcursul european al Republicii Moldova trebuie susținut și de autoritățile locale. Cu cât mai mulți primari și consilieri pro-europeni va avea Republica Moldova, cu atât procesul de integrare europeană va fi mai rapid şi mai eficient. Existenţa unui pact de neagresiune va fi o garanție în plus că forțele pro-europene nu vor irosi timp și efort pentru reglări de conturi inutile. Avem scopuri comune și, chiar dacă facem parte din echipe diferite, trebuie să înțelegem că interesele partinice nu trebuie să prevaleze asupra intereselor țării.

C: Care e miza PSDE în alegerile locale generale?

I.S.: Alegerile locale constituie baza viitoarelor scrutine. De aceea, scopul nostru este o prestație onorabilă, care să ne deschidă noi oportunităţi. Scopul minim – să nu avem mai puțini aleși locali decât acum. Da, trebuie să fim conștienți că vom fi loviți din toate părțile, dar trebuie să rezistăm. Este primul examen pentru PSDE şi trebuie să îl trecem cu succes. Noi, cei din echipa centrală, ne vom implica activ şi vom susține colegii din teritoriu, în limita posibilităților. Suntem o echipă şi trebuie să ne manifestăm ca

Share