(INTERVIU) Eugen Nichiforciuc: Sunt ferm convins că ne vom extinde în continuare, ni se vor alătura mulți alți oameni de valoare și vom deveni forța de care RM are atât de mult nevoie

(INTERVIU) Eugen Nichiforciuc: Sunt ferm convins că ne vom extinde în continuare, ni se vor alătura mulți alți oameni de valoare și vom deveni forța de care RM are atât de mult nevoie

În cadrul unui interviu acordat pentru www.tribuna.md, Eugen Nichiforciuc, preşedintele Mişcării Respect Moldova, a făcut bilanţul primei perioade de activitate a formaţiunii şi s-a referit la planurile de viitor.

T: Domnule Nichiforciuc, Mişcarea Respect Moldova este unul dintre cele mai „tinere” partide din Republica Moldova, dar deja prezenţa formaţiunii este resimţită în politica autohtonă…

E.N.: Cred că vă referiţi la rezultatul înregistrat de partid în alegerile locale, care, dacă luăm în calcul toate circumstanţele, putem spune că a fost unul bun. Chiar dacă am fost înregistraţi cu doar o zi înainte de expirarea termenului ce ne permitea să participăm la alegerile locale, chiar dacă practic nu am avut timp să ne pregătim de acest scrutin, am obţinut un rezultat mult mai bun decât partide care se considerau cu o pondere oarecare. Graţie efortului depus de colegii noştri din teritoriu, dar şi implicării echipei de la nivel central, astăzi avem 19 primari, 11 consilieri de nivelul II şi 145 consilieri de nivelul I.

T: Aveam în vedere nu doar prestaţia din alegeri, ci şi în perioada post electorală. Despre unele alianţe şi acţiuni al MRM în perioada post electorală s-a vorbit şi s-a scris mult.

E.N.: Dacă e să facem abstracţie de speculaţiile total nefondate la care s-au dedat unii, pot spune că în negocierile avute în perioada post electorală, am pornit de la interesele concrete ale oamenilor din teritorii concrete. Spun cu o deosebită mândrie că în perioada de după alegeri am dovedit că suntem o formaţiune responsabilă, cu un înalt nivel de maturitate politică şi, de ce să nu o zic, pragmatică. Sunt sigur că aceste calităţi ne vor ajuta şi în continuare să creştem, să ne impunem şi să ocupăm locul pe care-l merităm în politica din Republica Moldova.

T: Am văzut că la finalele anului trecut partidului pe care-l conduceţi i s-au alăturat mai multe personalităţi cunoscute. Prin ce se explică aceasta? 

E.N.: Eu cred că prestaţia noastră, modul în care am abordat lucrurile au fost un stimulent în plus care a determinat unele personalităţi de valoare să ni se alăture. E vorba de Lilia Pogolşa, care a condus anterior Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Eduard Grama, ex-ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Igor Curov, ex-secretar de stat al Ministerului Sănătăţii etc. Cu siguranţă alegerea lor este una corectă, iar venirea lor în echipa noastră aduce plus valoare. Fiecare dintre ei reprezintă o valoare, iar împreună vom reuşi să facem multe lucruri bune. Nu mă tem să folosesc expresia lucruri bune, chiar dacă unii au compromis-o. Noi cu adevărat avem capacităţile necesare, voinţa şi dorinţa de a face lucruri bune, nu declarative, şi vom demonstra acest lucru.

Sunt ferm convins că ne vom extinde în continuare, că ni se vor alătura mulţi alţi oameni de valoare şi vom deveni forţa de care Republica Moldova are atât de mult nevoie.

T: După acest prim examen electoral şi după primele contacte directe cu cetăţenii ale Mişcării Respect Moldova, pe cât de justificată vi se pare decizia din primăvara anului trecut de a lansa acest nou partid? 

E.N.: Pentru a răspunde la această întrebare, vă îndemn să ne amintim de motivaţia care ne-a determinat să creăm Mişcarea Respect Moldova. Spuneam atunci că marea majoritate a celor ce fac politică în Moldova nu ne conving de faptul că ar respecta ţara, cetăţenii și cel mai important că pot face, pot repara, construi, dezvolta. Mai spuneam că în aceste condiţii apariţia Mişcării Respect Moldova este o necesitate dictată de situaţia concretă în care ne-am pomenit şi ne vom strădui să le demonstrăm tuturor că în această ţară se poate de făcut politică bazată pe respect şi centrată strict pe aşteptările oamenilor.

Drumul pe care ne-am angajat să-l parcurgem nu este unul uşor. Din contra, e plin de provocări, cărora va trebui să le facem faţă, pentru că miza este prea mare. În joc este prezentul şi viitorul Republicii Moldova. Poate că ceea ce spun eu sună cumva teatral, dar să ştiţi că nu exagerez deloc. Unii vor să pună ţara pe tavă lui Putin, alţii abia aşteaptă să li se permită să sară în primul avion care-i va duce spre viaţa îndestulată pe care o vor avea de acum încolo în Occident. Noi nu facem parte nici din prima categorie, nici din cea de-a doua. Noi avem de trăit în Republica Moldova, de aceea interesul nostru este să creăm condiţii de viaţă bune aici. O facem nu pentru nu ştiu ce stăpâni şi idoli de peste hotare, ci pentru milioanele de moldoveni, care-şi duc traiul de azi pe mâine şi care au pierdut deja şi ultima speranţă că între Prut şi Nistru se poate de trăit bine.

Reieşind din toate astea, e clar că decizia de a lansa Mişcarea Respect Moldova rămâne una justificată. De un asemenea partid era nevoie în Moldova, iar rezultatele pe care le înregistrăm sunt o dovadă clară în acest sens.

T: Schimbă cumva agenda Mişcării Respect Moldova decizia Consiliului European de a demara negocierile cu Moldova privind aderarea ţării noastre la UE?

E.N.: Nu, din contra accentuează şi mai mult misiunea pe care am stabilit-o din start. Acum, când Republica Moldova a primit undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, sloganul nostru anunțat încă în momentul lansării Mișcării Respect Moldova, devine mai actual ca oricând – să construim Europa la noi acasă. Nu trebuie să așteptăm că Moldova va deveni peste noapte un stat cu condiții comparabile cu cele din UE. Nimeni nu va face acest lucru în locul nostru. Va trebui să muncim ca, în momentul în care vom adera la UE, să venim la masa bogaților nu ca niște rude sărace, ci ca niște parteneri egali în drepturi și posibilități.

T: Ce părere aveţi despre ideea Preşedintei Maia Sandu de a desfăşura, în toamna anului curent, un referendum privind integrarea europeană a Republicii Moldova?

E.N.: Ideea, în fond, nu e rea, dar trebuie să înţelegem că există şi o mulţime de riscuri, care trebuie luate în calcul. Spre exemplu, forţe ostile integrării europene a Republicii Moldova nu o dată au cerut organizarea unui referendum privind vectorul politicii externe. Putem să ne aşteptăm că aceste forţe vor folosi referendumul privind integrarea RM în UE pentru a compromite însăşi ideea de integrare europeană. Închipuiţi-vă ce urmări catastrofale poate avea un eventual eşec al acestui referendum! De aceea, pentru a nu admite eşecul referendumului, trebuie să ne mobilizăm cu toţii, cei care susţin integrarea europeană şi să desfăşurăm o amplă campanie pro-referendum, informând oamenii despre esenţa acestui proces important, despre miza enormă care este în joc. Când e vorba de viitorul ţării noastre, nu trebuie să existe loc pentru jocuri, pentru egoism politic. Sper ca toţi adevăraţii adepţi ai integrării europene să înţeleagă acest lucru şi să acţioneze în consecinţă.

T: Ce priorităţi aveţi pentru perioada imediat următoare?

E.N.: La şedinţa Consiliului Politic Naţional din data de 16 decembrie, am aprobat cu colegii foaia de parcurs, care include toate acţiunile ce le vom întreprinde în 2024 zi de zi. Nu voi deschide parantezele, pentru că e vorba de un document de lucru intern, dar, cu siguranţă, multe din acţiunile noastre în anul ce vine vor surprinde – pe unii plăcut, pe alţii – mai puţin plăcut. Ceea ce vă pot spune cu certitudine este că obiectivele noastre sunt cât se poate de clare, iar foaia de parcurs, pe care o avem elaborată, stabileşte clar ce acţiuni trebuie să întreprindem pentru a ajunge să realizăm scopurile stabilite. Repet: drumul pe care-l avem de parcurs este unul dificil, dar sunt sigur că vom reuşi, pentru că alternativă nu există.

Share