Instituţiile medicale la control! Ministerul Sănătăţii verifică nivelul de respectare a legii antitutun

Instituţiile medicale la control! Ministerul Sănătăţii verifică nivelul de respectare a legii antitutun

Ministerul Sănătăţii a dat start unor controale inopinate în instituţiile medico-sanitare publice pentru a evalua nivelul de respectare a legii privind controlul tutunului. Joi, viceministrul Sănătăţii, medicul-şef sanitar de stat, Aliona Serbulenco, alături de inspectorii Centrului Municipal de Sănătate Publică, au efectuat vizite neanunţate la cîteva instituţii medicale din Chişinău: Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat aceste controale cu scopul de a verifica corectitudinea datelor obţinute în urma evaluării, în perioada 25 iulie – 5 august, a tuturor instituţiilor medicale din ţară în ceea ce priveşte implementarea prevederilor legii privind controlul tutunului.

„Ne preocupă faptul că astăzi mai avem sesizări din partea populaţiei că există lucrători medicali care fumează pe teritoriul instituţiei şi asta ne-a determinat să facem controale inopinate. Politica de sănătate este incompatibilă cu fumatul şi lucrul acesta trebuie să fie promovat întâi de toate de medici. Nu poţi trata şi aştepta pronosticuri favorabile de la pacient, dacă singur dai dovadă de neglijenţă faţă de propria sănătate”, a declarat viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco.

Menţionăm că, în perioada 25 iulie – 5 august, inspectorii Centrelor de Sănătate Publică raionale și municipale au efectuat controale privind respectarea prevederilor legale de interzicere a fumatului în toate instituțiile medico-sanitare publice și pe teritoriul acestora. În rezultatul examinării s-a constatat că 86,3% din instituţiile medicale au implementat legea cu succes, însă în68 de instituţii au fost depistate încălcări, cu sancţionări disciplinare pentru 3 lucrători medicali şi 2 amenzi în suma totală de 12000 lei.

2_13

Maria Roşca

Share