Inițiativă legislativă ce vizează cetățenii români din R.Moldova
Deputatul Petru Movilă și europarlamentarul Sigfried Mureșan lucrează la adaptarea legislației europene pentru a permite accesul cetățenilor Republicii Moldova în Uniunea Europeană cu buletinul.
„În ce privește accesul cetățenilor români din Republica Moldova doar cu buletinul se poate face ținând cont de faptul că există un acord politic încheiat între Republica Moldova și Uniunea Europeană și că avem precedentul deja în care cetățenii Republicii Moldova intră în România, deci în Uniunea Europeană, cu pașapoarte biometrice. Cred că se poate reglementa acest lucru cu un nou model de buletin”, a spus Movilă pentru InfoPrut.
De asemenea, cei doi politicieni români intenționează să includă Republica Moldova sub umbrela europeană și în ceea ce privește tarifele la telefonia mobilă. „Singura problemă majoră care trebuie analizată este dacă o directivă poate fi valabilă într-un stat cu acord politic de asociere. Eu personal cred că da, însă trebuie să mai analizăm un pic problema”, ne-a declarat Petru Movilă.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a precizat pentru InfoPrut că “Republica Moldova nu este în Uniunea Europeană, iar tarifele sunt cele pe care le negociază operatorii între ei”.
Cât costă să suni în Republica Moldova
Aşa cum au menţionat reprezentanţii ANCOM, Republica Moldova nu este în Uniunea Europeană, ceea ce însemană că nu există nicio directivă europeană care să oblige furnizorii de servicii să încheie înţelegeri cu cei din Republica Moldova pentru reducerea tarifelor.
Deputatul Petru Movilă este unul dintre cei 41 de parlamentari de la București care a aderat la grupul Prietenii Unirii. Ieri a avut loc lansarea oficială a grupului și prima ședință în Parlamentul României.