În Moldova a fost lansată Televiziunea Digitală Terestră
Primul multiplex digital, care oferă acoperire națională pentru 15 posturi TV, a fost lansat în Republica Moldova, începând cu 1 noiembrie 2016.
Potrivit unui comunicat de presă, multiplexul acoperă până la 80% din populație, iar la prima etapă include 8 programe TV care vor emite în semnal digital terestru, în urma semnării contractelor cu ÎS Radiocomunicații: TV Moldova1, Prime TV, TVR Moldova, Canal 2, Canal 3, Publica TV, N4, Accent TV.
Alți 7 radiodifuzori cu licențe de difuzare în Multiplexul A – Agro TV, Jurnal TV, TV7, ITV, Regional TV, Super TV și CTC – urmează să fie incluși în pachet imediat ce vor încheia contractele de prestare a serviciilor și va fi asigurată sursa de semnal pentru Hed-End.
Astfel, din 1 noiembrie, populația poate recepționa la nivel național programele TV în semnal digital terestru, utilizând antena de undă decimetrică și dispunând de un receptor DVB-T2, MPEG4 la televizor.
Primul pachet Tv în semnal digital terestru poate fi recepționat pe următoarele canale:
- Zona Edineț, can.30;
- Zona Mindrești (Drochia, Ungheni) can.22;
- Zona Trifești (Soroca,)can.28;
- Zona Strășeni (Ivancea, Chișinău, Hâncești) can.31;
- Zona Căușeni (Tighina,)can.21;
- Zona Cahul (Cimișlia, Comrat, Baimaclia, Leova) can.36.
Avansarea în procesul de tranziție la televiziunea digitală terestră deschide noi oportunități pentru sectorul comunicațiilor, cu impact benefic asupra calității serviciilor de care beneficiază cetățenii. Pentru cetățean, aceasta se materializează prin înlocuirea a 3 canale TV de acoperire națională cu 3 multiplexe ce au capacitatea de a transmite prin eter pană la 42 de canale TV.
În același timp, pentru a spori eficiența tehnologiei digitale, I.S. Radiocomunicații a început să testeze în regim de laborator noul standard de compresie a datelor video de tipul Hight Efficient Video Coding (HEVC).
Noul standard, succesor pentru H.264 / MPEG-4 AVC, va fi aplicat în majoritatea țărilor europene începând cu anul curent. Utilizarea acestei tehnologii va permite plasarea într-un multiplex până la 28 de programe, față de maxim 15 cu standardul actual. Respectiv, aceasta va contribui la utilizarea mai eficientă a spectrului de frecvență și reducerea costurilor transmiterii semnalului în cadrul multiplexului.
Televiziunea digitală terestră are ca plusuri recepţia fără abonament, prin antenă, în majoritatea zonelor ţării, inclusiv recepţie mobilă, pentru un număr mai mare de tv, oferă o calitate mai bună a imaginii și a sunetului față de televiziunea analogică și include posibilitatea de a recepţiona gratuit canale HD. De asemenea, oferă recepție semnal și în zone mai puțin accesibile.
Republica Moldova urmează să finalizeze până la 31 decembrie 2017 trecerea la televiziunea digitală terestră.
Maria Roșca