Guvernul a aprobat majorarea indemnizației unice pentru absolvenții de medicină repartizați în instituțiile medicale din sate

Guvernul a aprobat majorarea indemnizației unice pentru absolvenții de medicină repartizați în instituțiile medicale din sate

Medicii, farmaciștii și asistenții medicali, care vor alege să lucreze în sate după finalizarea studiilor, vor primi o indemnizație unică mai mare cu 50 la sută. Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege elaborat de Ministerul Sănătății  care prevede această majorare, potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul Sănătății a modificat articolul 11 din Legea Ocrotirii Sănătății, care stabilește achitarea indemnizației unice pentru tinerii specialiști angajați în instituțiile medicale din mediul rural, conform repartizării. Noua reglementare prevede pentru medici și farmaciști o alocație în sumă de 45 de mii de lei, cu 15 mii de lei mai mare. În același timp, pentru asistenții medicali, moașe, asistenții igieniști-epidemiologi, felceri a fost stabilită  o indemnizație unică în valoare de 36 de mii de lei, mai mare cu 12 mii de lei.

Tinerii specialiști vor primi banii în tranșe, în decurs de trei ani. Prima parte din alocație va  fi achitată la sfârșitul primei luni de muncă. Este vorba despre suma de peste 11. 000 de lei, pentru medici și farmaciști și 9 000 de lei pentru lucrătorii medicali cu studii medii.

“Anual, aproximativ o treime dintre tinerii specialiști nu doresc să activeze în instituțiile medicale publice. Se întâmplă în condițiile în care statul cheltuie pentru instruirea unui medic între 250 de mii de lei și 400 de mii de lei, în funcție de specialitate.  Sperăm că majorarea indemnizației unice și remunerarea în funcție de indicatorii de performanță, măsură implementată deja, va motiva tinerii specialiști să lucreze la sate. Ministerul Sănătății va întreprinde și în continuare acțiuni, pentru a încuraja medicii să activeze în sistemul de sănătate public ”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul ședinței Guvernului.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a repartizat în instituțiile medicale publice din raioane 432 de medici. Dintre aceștia, la locul de muncă s-au prezentat doar 260 de specialiști.

Proiectul de lege care prevede majorarea indemnizației unice cu 50 la sută pentru medici, farmaciști și lucrători medicali cu studii medii urmează să fie aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial.

 

Mihaela Rotari

Share