Experți locali și internaționali reflectă asupra aspectelor de bioetică în domeniul donării și transplantului de organe

Experți locali și internaționali reflectă asupra aspectelor de bioetică în domeniul donării și transplantului de organe

Proiectul Twinning „Consolidarea Agenției de Transplant din Republica Moldova și armonizarea legislativă în sfera calității și siguranței substanțelor de origine umană” – MD10/ENP-PCA/HE/11, finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova a organizat în data de 23 iunie 2015 o masă rotundă cu genericul: „Aspecte ale bioeticii în domeniul donării și transplantului de organe”.

La deschiderea oficială a participat viceministrul Sănătăţii, Andrei Uncuță, care a subliniat importanța prezenței eticii în diversele activități de donare și transplant de organe, țesuturi și celule umane în vederea asigurării unor standarde de calitate și siguranță.

La eveniment au participat experți internaționali și locali ce activează în domenii aferente donării și transplantului de organe, reprezentanți ai instituțiilor medicale, organizațiilor non-guvernamentale, mediului academic și societății civile, jurnaliști.

Expertul în bioetică, Dr. Beatrice Gabriela Ioan, România a menționat, în prezentarea sa, despre provocările etice care sunt întâlnite în transplantul de organe și, de asemenea, a venit cu recomandări în vederea creșterii nivelului de informare și conștientizare a populației privind importanța donării pentru salvarea altor vieți.

Masa rotundă a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice și stimularea reflecției în legătură cu aspectele legate de bioetică în domeniul donării și transplantului de organe, țesuturi și celule umane, precum și schimbul de informații și idei între părțile interesate implicate în domenii aferente medicinii, științei și societății civile.

Fiind un benefic exercițiu de lucru de parteneriat între instituțiile statului și societatea civilă, între specialiștii români și colegii locali evenimentul s-a încheiat prin identificarea unor pârghii sociale care să conducă la creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației cu privire la activitatea de donare și transplant. Au fost propuse mai multe modalități de informare a populației, începând cu introducerea în Curricula școlară și universitară a unor informații privind donarea și transplantul de organe, până la organizarea de seminare și mese rotunde pentru medicii de familie, învățători și preoți din centrele raionale și rurale.

 

Mihaela Rotari

Share