EUBAM va asista Serviciul Vamal în implementarea mecanismelor de eficientizare a activității

EUBAM va asista Serviciul Vamal în implementarea mecanismelor de eficientizare a activității

Stadiul proiectelor implementate cu asistența Misiunii EUBAM, precum și ulterioarele perspective de colaborare au fost evaluate în cadrul întrevederii Directorului General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu șeful Oficiului EUBAM în Republica Moldova, Slawomir Pichor.

Potrivit unui comunicat, conform agendei de discuții, principalele subiecte dezbătute au vizat  controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, precum și elaborarea Strategiei privind managementul riscurilor, proiectul căreia a fost inițiat în anul 2015, de comun cu experții USAID BRITE. Domeniul analizei riscurilor reprezintă o componentă importantă a managementului integrat al frontierei de stat, iar strategia în cauză va asigura un aport semnificativ în gestionarea eficientă a acestui instrument de prevenire și combatere a fraudelor vamale.

În acest context, Directorul General al Vămii a solicitat responsabililor de acest domeniu accelerarea demersurilor care se impun, prin constituirea unui grup de lucru și elaborarea unui Plan de acțiuni în acest sens.

La rândul său, Slawomir Pichor și-a exprimat disponibilitatea susținerii acestui proiect prin identificarea a doi experți internaționali care vor participa la procesul de elaborare a respectivului document.

În cazul definitivării acestuia, Serviciul Vamal va deveni prima autoritate vamală din regiune care va dispune de a asemenea strategie.

Referitor la subiectul instituirii controlului comun pe segmentul de frontieră cu Ucraina, părțile au discutat despre nivelul de implementare a proiectului privind organizarea controlului comun în postul vamal Palanca, precum și despre posibilitatea extinderii acestei practici și pentru posturile Tudora-Starokazacie și Otaci-Moghiliov-Podolsk.

La această temă, participanții au fost unanimi în ideea că respectivele măsuri vor contribui considerabil la fluidizarea traficului transfrontalier, dar și vor asigura o mai mare transparență în procesul de efectuare a controalelor de rigoare, diminuând, totodată, eventualele riscuri de corupție.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

 

Doina Secrieru
Share