Elevii, părinţii şi profesorii sunt chemați să se implice în procesul de evaluare a conținutului manualelor școlare
Ministerul Educației a lansat procesul de evaluare a manualelor „Vreau manuale bune”, o inițiativă care sprijină sporirea calității manualelor școlare. Prin intermediul platformei online de evaluare a manualelor – părinții, profesorii și elevii sunt chemați să se implice în procesul de evaluare a conținutului manualelor școlare. Chestionarul de evaluare poate fi completat și în limba rusă.
Procesul de evaluare se va desfășura în trei etape. La prima etapă sunt propuse pentru evaluare 34 de titluri de manuale, care urmează să fie reeditate în 2017. În acest scop ministerul distribuie chestionare tipizate unui numar reprezentativ de profesori în toate raioanele. La următoarea etapă,elevii, părinții și alte cadrele didactice decât cele selectate de către direcțiile de învățământ la etapa 1, se pronunță pe marginea calității manualelor prin intermediul unui chestionar online. Într-un final, grupuri de experți a câte 3-5 persoane, în baza evaluărilor venite de la părinți, cadre didactice și elevi, vor genera un raport de analiză a calității fiecărui manual și vor totaliza propunerile de modificare. Rapoartele finale vor fi transmise editurilor.
Platforma este disponibilă în două limbi: în română şi în rusă, iar chestionarele online sunt disponibile pentru a fi completate până la data de 19 octombrie 2015.
Proiectul este implementat în parteneriat cu MiLab – o platformă creată de PNUD Moldova și Centrul de Guvernare Electronică prin care actori din domeniile public, privat și nonprofit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.
*Poză simbol
Mihaela Rotari