Efrim: Toate investițiile în justiție se fac pentru a facilita accesul justițiabililor în instanțe

Efrim: Toate investițiile în justiție se fac pentru a facilita accesul justițiabililor în instanțe

Toate investițiile în justiție se fac pentru a facilita accesul justițiabililor în instanțe, pentru a îmbunătăți actul justiției și a garanta cetățenilor dreptul la o justiție corectă, echitabilă, transparentă. Declarații în acest sens a făcut ministrul Justiției, Oleg Efrim, care a participat astăzi la o masă rotundă la care s-a discutat despre accesul justițiabililor în instanță, reglementările în administrarea judecătorească, gestionarea circuitului de dosare în instanța de judecată.

La eveniment au mai participat președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, președintele Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, Ion Druță, directorul programului ROLISP, Frederick Yeager, judecători și alți actori din justiție.

Potrivit ministrului Justiției, Oleg Efrim, facilitarea accesului justițiabililor în instanțele de judecată a fost, este și va rămâne o prioritate a Guvernului Republicii Moldova, iar toate acțiunile implementate prin intermediul Strategiei de reformare a sectorului justiției au menirea de a schimba în bine situația din justiție.

”Încă din anul 2011, Guvernul a realizat un șir de acțiuni de ordin legislativ, financiar și logistic, așa încât să asigure îmbunătățirea funcționării instanțelor de judecată în particular și a sistemului justiției în totalitate. Deși am avut reticențe din partea sistemului judecătoresc la multe inițiative pe care le-am promovat, mă bucur că în final am găsit compromisul necesar și cooperăm pentru a preveni și a lupta cu corupției, pentru a asigura transparența activității CSM și a instanțelor de judecată. Toate investițiile în justiție se fac pentru a facilita accesul justițiabililor în instanțe, pentru a îmbunătăți actul justiției și a garanta cetățenilor dreptul la o justiție corectă, echitabilă, transparentă”, a subliniat Oleg Efrim.

Președintele CSJ a menționat cele mai importante schimbări care au avut loc în sectorul justiției, printre care înregistrarea audio obligatorie a ședințelor de judecată, distribuirea aleatorie a dosarelor prin intermediul unui program automat computerizat, majorarea bugetelor instanțelor de judecată etc. ”Aceste măsuri duc la prevenirea actelor de corupție de către judecători sau alți participanți ai procesului de judecată și la reducerea factorului uman în administrarea tehnică a cauzei. Rezultatele pe care le așteptăm sunt accelerarea soluţionării cauzelor judiciare, ridicarea calităţii hotărârilor judiciare, creșterea încrederii în actul justiției”, a menționat președintele CSJ.

Prezent la eveniment, președintele Asociației Judecătorilor, Ion Druță, a mulțumit Ministerului Justiției pentru măsurile și politicile pe care le promovează pentru dezvoltarea sistemului judecătoresc. La rândul său, ministrul Oleg Efrim a dat asigurări că Guvernul va continua să susțină puterea judecătorească, pentru a face cât mai accesibil accesul justițiabililor în instanțe. ”Acum mizăm pe implicarea activă a corpului judecătoresc pentru continuarea implementării bunelor practici de transparență a utilizării bugetelor alocate, buna administrare a procesului de gestionare a dosarelor, aplicarea corectă și fără obstacole a cerințelor față de înregistrarea ședințelor de judecată, respectarea termenelor de examinare a dosarelor etc. Sper că se va depune efortul necesar pentru a schimba sistemul din interior, astfel încât să creștem încrederea cetățeanului în justiție”, a încheiat Oleg Efrim.

Maria Roșca

Share