Ecosistemele priacvatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, protejate printr-un proiect

Ecosistemele priacvatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, protejate printr-un proiect

Proiect finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare,implementat de Societatea Ecologică „BIOTICA”
În cadrul Ministerului Mediului, viceministrul Lazăr Chirică și specialiștii din domeniu au audiat raportul de activitate pentru perioada 1 decembrie 2014 – 31 mai 2015.
Rezultat preconizat 1. Implementarea unor măsuri prioritare de îmbunătăţire a sistemelor de aprovizionare cu apă în satele Popeasca şi Talmaza, asigurînd accesul egal la apă al femeilor şi bărbaţilor.
A fost elaborată sarcina tehnică pentru organizaţia ce va evalua situaţia și va stabili măsurile prioritare de îmbunătăţire a sistemelor de aprovizionare cu apă pentru satele Popeasca şi Talmaza. În baza tenderului a fost selectată Vitansia SRL, organizaţia care a efectuat studiul de fezabilitate.
A fost confirmat că în s. Popeasca schimbarea rezervoarelor uzate de apă este prima prioritate pentru a stopa pierderile permanente de apă, care generează costurile mari de întreţinere. Alte priorităţi cuprind: reconstrucţia reţelei de aprovizionare cu apă în partea centrală a satului (cca. 3 km lungime), elaborarea proiectului, construcţia şi extinderea sistemului de canalizare.
Studiul în s. Talmaza a identificat că construcţia unei reţele noi de distribuţie în sectorul central (5) este prima prioritate, urmată de  reconstrucţia rezervoarelor de apă în sectoarele 1,3 şi 4; proiectul tehnic şi construcţia sistemelor de canalizare.
 MG 0488 doiRapoartele pentru ambele sate au indicat necesitatea instalării echipamentelor de control pentru consumul de apă şi evaluarea costurilor ca măsuri prioritare.
Au fost demarate lucrări în s.Popeasca, Primăria co-finanţînd cheltuielile de elaborare a proiectului tehnic pentru rezervoarele de apă. În baza proiectului tehnic şi informaţiei parvenite de la Vitansia SRL s-a hotărît construcţia unui rezervor de 50m3, şi înlocuirea celui de-al doilea cu unul de o capacitate de 25 m3.
Rezultat preconizat 2. O parte vulnerabilă a teritoriului s. Cioburciu va fi protejată de pierderile cauzate de inundaţii.
A fost elaborată sarcina tehnică pentru organizaţia ce se va ocupa de proiectarea tehnică a reconstrucţiei sistemului anti-viituri din s. Cioburciu ce va proteja o parte a satului de inundaţii. A fost organizat tenderul şi a fost selectat Institutul „Acvaproiect” pentru realizarea acestei activităţi. La situaţia din 31 mai 2015 Acvaproiect a realizat studiul geodezic a teritoriului sistemului anti-viituri şi a terenurilor limitrofe şi cartografierea lor, a pregătit rapoartele pedologie şi hidrologic. Lucrările continua. A fost încheiat un contract cu Primăria Cioburciu de colaborare şi asigurare a contribuţiei financiare pentru proiectare şi lucrări.
Rezultat preconizat 3. Prima boişte reglementată în Moldova va fi operaţională pe malul stîng al Nistrului şi a doua va fi planificată.
Au fost elaborate sarcinile tehnice pentru experţii în hidrologie şi ihtiologie de pe malul stîng al Nistrului. A fost selectat locul pentru a două boişte pe insula Kuţa între braţurile Turunciucului în apropiere de s. Nezavertailovca în colaborare cu autoritatea de mediu a Transnistriei.
Rezultat preconizat 4. Capacitatea ecologică a zonei nucleu „Lunca Talmaza” de importanţă internaţională şi a fîşiilor riverane de protecţie a apelor de pe malul stîng al Nistrului al Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” va fi îmbunătăţită.
Au fost pregătite hărţile de lucru (pentru sectoarele de pe terenurile comunale ale Talmazei şi ale întreprinderii silvice Tighina) pentru studiile de teren în Lunca Talmaza. Au fost elaborate sarcinile tehnice pentru experţii silvicultură, botanică şi GIS. Aceşti experţi au pregătit planurile pentru studiile de teren pentru terenurile ce aparţin s. Talmaza şi întreprinderii silvice Tighina şi au efectuat aceste studii, elaborate recomandările pentru plantare. Aceste recomandări trebuie coordonate ţinînd cont de schimbarea primarului la Talmaza, şi de faptul că a fost planificată de fosta administraţie în buget o contribuţie financiară pentru plantări în Lunca Talmaza. Totodată pentru maul stîng al Nistrului a fost elaborată sarcina tehnică pentru expertul în silvicultură şi a fost selectat specialistul în bază de tender. Selectarea ariilor probabile de plantare pe malul stîng are loc acum.
Rezultat preconizat 5. Creşterea gradului de conştientizare şi de informare privind consolidarea managementului Zonei Rasmar „Nistrul de Jos” va fi îmbunătăţit printre persoanele de decizie şi publicul larg (femei şi bărbaţi)
 MG 0485 treiA fost elaborată sarcina tehnică şi a fost contractat expertul în relaţii locale (partener AO Renaşterea). Au fost elaborate sarcinile tehnice pentru echipa de sociologi şi au fost selectaţi în baza de tender şi contractaţi.
Au fost date instrucţiile introductorii echipei de sociologi despre Nistrul de Jos, patrimoniul lui natural şi cultural, studiile efectuate anterior şi unele trăsături sociologice, statutul juridic şi eforturile de a îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător şi de a contribui la o dezvoltare durabilă, precum şi necesităţile de a fortifica condiţiile de management. A fost oferită literatura relevantă echipei de sociologi. Aceştia au început pregătirea documentelor pentru efectuarea studiului sociologic. În perioada 1 decembrie 2014 – 31 mai 2015 activităţile proiectului au fost îndeplinite conform graficului de lucru aprobat de donator fără devieri şi în volumul planificat.
Raportul  financiar pentru perioada 1 decembrie 2014- 31 mai 2015 a elucidat situația, fiind indicate: suma de buget a proiectului – 421 900,00 Euro, ContribuţiaADA – 18 191,09 EURO și Co-finanaţarea – 4 849,13 EURO. Perioada de implementare a proiectului: 1 decembrie 2014 – 30 noiembrie 2017.

Share