Deputatul Dârda, despre comerțul neautorizat: „Dreptul de aplicare a sancțiunilor trebuie acordat autorităților”

Deputatul Dârda, despre comerțul neautorizat: „Dreptul de aplicare a sancțiunilor trebuie acordat autorităților”

Deputatul liberal Iurie Dârda este autorul unei inițiative legislative privind comerțul neautorizat. Potrivit politicianului, comerţul neautorizat este o problemă majoră cu care se confruntă atât consumatorul, cât și administrația publică locală.

„Pe străzile capitalei pot fi observate cu ușurință produse alimentare uşor alterabile (carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, peşte şi produse din peşte, ouă ş.a.), fapt ce contribuie la apariţia toxiinfecţiilor alimentare”, a declarat politicianul în cadrul unui interviu pentru infotag.md.

Iurie Dârda spune că, în prezent, toate produsele care ajung să fie comercializate în piețe sau în magazine au fost testate și sunt produse sigure, potrivit Agenției pentru Siguranța Alimentelor. „Agenția nu poartă însă răspunderea pentru comerțul neautorizat, iar produsele ce se comercializează neautorizat nu au acte care să confirme calitatea lor şi noi cunoaştem că, consecințele consumării unor alimente cu un conținut prea mare de nitrați sau alte substanțe nocive, pot fi grave”, a mai spus el.

Parlamentarul menționează că se observă cu ușurință că asortimentul de produse comercializate neautorizat prin sectoarele municipiului Chișinău este același – de la flori la produse și accesorii de uz casnic – furnizorii de marfă practic livrează marfa către mai multe puncte de comerț prin întreg municipiul. Potrivit declarațiilor făcute pentru sursa citată, „fenomenul comerțului neautorizat, care era sporadic la început, acum a căpătat un caracter organizat, iar organizatorii acestuia, sunt de fapt agenți economici care și-au mai găsit câteva puncte de desfacere, fără a achita taxele cuvenite în bugetul unității administrativ-teritoriale și în bugetul de stat„.

„Din cauza vidului legislativ, în prezent, comercianții stradali neautorizați sunt dispuși să comercializeze în continuare chiar și cu riscul achitării amenzii, care este una infimă, pentru rulajul care îl au pe zi. De aceea, prin proiectul de lege menţionat am venit cu propunerea ca, în cazul depistării sistematice a comercianților neautorizați, marfa acestora să fie confiscată, deoarece, după întocmirea procesului verbal de constatarea contravenției, aceştia continuă să comercializeze marfa expusă neautorizat”, a mai spus deputatul.

Iurie Dârda consideră că „dreptul de constatare și aplicare a sancțiunilor prevăzute în Codul Contravențional trebuie acordat autorităților care se confruntă direct cu acest fenomen și care sunt cele mai cointeresate în combaterea lui, adică administrației publice locale și Ministerului Afacerilor Interne”.

Mihaela Rotari

Share