Cum va fi noul an pentru business? OPINIE
Republica Moldova a păşit în noul an şi, tradiţional deja, încercăm să găsim răspuns la veşnica întrebare: Cum va fi acesta pentru business? Din start, trebuie de menţionat că există o mare aşteptare că, odată cu intrarea oficială în funcţie a noului Preşedinte al SUA, vor apărea premise reale pentru încetarea războiului din ţara vecină. Dacă acest lucru se va întâmpla, vor apărea perspective şi noi oportunităţi inclusiv pentru agenţii economici din Republica Moldova. Or, nu este un secret că acest război a afectat serios mediul de afaceri şi activităţile de business din ţara noastră.
Totodată, încercând să găsim răspuns la întrebarea cum va fi noul an pentru mediul de afaceri, trebuie să avem în vedere că 2025 în Republica Moldova este an electoral. Anume în anul curent urmează să aibă loc alegerile parlamentare – practic cel mai important tip de alegeri, deoarece de rezultatele acestora depinde cine va ajunge la putere şi ce reguli de joc va crea. Noi, cei din mediul de afaceri, preferăm să ne ţinem departe de politică, dar, totodată, nu putem trece cu vederea că anii electorali presupun şi o anumită instabilitate, iar aceasta-şi lasă amprenta asupra activităţilor de business, în general, şi asupra proiectelor investiţionale, în mod deosebit.
Vorbind despre aşteptările în raport cu 2025, nu putem să nu menţionăm că, factorii decizionali, anticipând probabil un an destul de complicat din punct de vedere politic, „au avut grijă” să ne pună din timp la dispoziţie reguli de joc clare. Aici mă refer în mod special la politica bugetar-fiscală pentru anul curent, care, în premieră, a fost supusă unui amplu proces de consultări, dar şi a fost însoţită de o campanie de informare pe măsură. Aceasta dă mai multă siguranţă mediului de afaceri, atunci când îşi stabileşte strategiile pe termen scurt.
De asemenea, trebuie să avem în vedere şi un alt moment important – în anii electorali, de regulă, nu se iau decizii „revoluţionare” nici într-un domeniu, inclusiv în ceea ce ţine de activitatea mediului de afaceri. Această prudenţă de care de obicei dau dovadă politicienii este binevenită pentru mediul de afaceri, care astfel are certitudinea că nu vor avea loc schimbări majore ale regulilor de joc.
Aceasta e partea bună a lucrurilor. Cât despre partea mai puţin bună, trebuie să fim conştienţi că o parte din problemele din 2024 şi chiar din 2023, au trecut uşor şi în 2025 şi ele-şi vor spune cuvântul. În primul rând, vorbim despre criza demografică, care va continua să exercite presiune asupra pieţei muncii şi asupra puterii de cumpărare a oamenilor. Apoi, vorbim despre situaţia din justiţie – reforma aşa şi nu a fost finalizată, iar aceasta-i determină pe oamenii de afaceri să manifeste mai multă prudenţă atunci când este vorba despre protecţia propriilor investiţii. Şi, nu în ultimul rând, rămâne o problemă atitudinea factorilor decizionali faţă de eliminarea unor evidente obstacole, care frânează dezvoltarea businees-ului. Aici am în vedere inclusiv procesul de eliberare a autorizaţiilor pentru anumite activităţi.
Cu titlu de concluzie: anul 2025 are atât semne bune pentru business, cât şi mai puţin bune. Care dintre acestea se vor adeveri, vom vedea. Dar, indiferent de aceste semne şi indicii, business-ul nu are altă alternativă decât să depună maximum de eforturi pentru a rezista şi a încerca să se dezvolte în continuare. Şi eu cred că anume asta vor face majoritatea reprezentanţilor business-ului din Republica Moldova în 2025.
Viorel Godea, director general al companiei „Lagmar”