Corneliu Gurin, decorat cu distincția Procuraturii Crucea „Pentru Merit” de clasa I
În contextul promulgării de către Preşedintele Republicii Moldova la 17 martie a noii Legi cu privire la Procuratură, apreciind aportul adus la elaborarea şi adoptarea acestui cadru normativ, CSP a decis încurajarea Corneliu Gurin, ex-Procuror General, prin conferirea distincţiei procuraturii Crucea „Pentru Merit” de clasa I. Decizia a fost adoptată vineri, 18 martie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Superior al Procurorilor.
Totodată, în ședință au fost adoptate mai multe decizii pe marginea concursurilor de numire în funcţii a unor procurori conducători.
Astfel, cîştigător al concursului pentru ocuparea funcţiei vacante de procuror al municipiului Chişinău a fost desemnat Igor Popa, care, pe durata ultimelor 3 luni, a exercitat interimatul acestei funcţii. De asemenea, CSP a propus desemnarea procurorului Eduard Maşnic în funcţia de procuror al sectorului Buiucani, mun.Chişinău, pentru al doilea mandat constituţional. Tot pentru al doilea mandat consecutiv au fost propuşi spre numire în funcţie de procurori conducători:
• Victor Comerzan – procuror al raionului Briceni;
• Ion Chistruga – procuror al raionului Edineţ,
• Valeriu Chitoraga – procuror al raionului Ialoveni;
• Mihail Vinogradov – procuror al raionului Ocniţa;
• Serghei Cebotari – procuror al raionului Soroca.
La fel, cu majoritate de voturi ai membrilor CSP au fost aleşi învingători ai concursurilor şi propuşi pentru numire în funcţie: Ruslan Zamfirov în calitate de procuror al raionului Cahul şi Iancu Zaporojan – procuror al raionului Nisporeni.
Învingătorii concursurilor au fost selectaţi ca urmare a unui concurs care a cuprins mai multe etape, inclusiv urmare a unui control complex, realizat de Serviciul de Informaţii şi Securitate pentru fiecare candidat. De asemenea, CSP a uzat de reglementările noii Legi cu privire la Procuratură şi a solicitat candidaţilor la concurs să prezinte un program de dezvoltare strategică a instituţiei pe care o vor conduce pentru următorii 5 ani.
În continuare, hotărîrile redactate vor fi transmise Procurorului General – interimar care urmează să oficializeze investirile în funcţie sau, după caz, motivat să respingă candidaturile propuse.
Amintim că, potrivit legislaţiei, numirea procurorilor în funcţie se face de către Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de 5 ani şi aflarea în funcţiile menţionate, în aceeaşi procuratură, nu poate depăşi 2 mandate consecutive.
Concomitent, 4 candidaţi au fost desemnaţi drept învingători ai unor concursuri, anterior demarate, pentru suplinirea unor funcţii vacante de procuror în procuratură.
În aceeaşi şedinţă, CSP a acceptat şi eliberările din funcţie, din proprie iniţiativă, a 3 procurori, toţi cu o experienţă de peste 10 ani în organele procuraturii.
De asemenea, în cadrul şedinţei, membrii CSP au decis suspendarea provizorie din funcţie, pînă la rămînerea definitivă a hotărîrii judecătoreşti, a procurorului din cadrul Procuraturii sect.Rîşcani, reţinut acum două săptămîni pentru acţiuni de corupţie. Procuratura Anticorupţie i-a înaintat acestuia învinuirea de comiterea coruperii pasive, actualmente, el fiind cercetat în stare de arest la domiciliu.
Maria Roșca