Coordonator ONU: Republica Moldova trebuie să plece urgent de la înțelegeri învechite privind dizabilitate

Coordonator ONU: Republica Moldova trebuie să plece urgent de la înțelegeri învechite privind dizabilitate

La 21 ianuarie 2016, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), cu suportul partenerilor de dezvoltare (PNUD, UNICEF, OHCHR, OMS) a organizat o masă rotundă cu genericul ”Determinarea dizabilității și capacității de muncă: realizări și obiective”.

La capitolul realizări se încadrează reformarea și reorganizarea Consiliului Republican de Expertiză Medicală a Vitalității în Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM). Totodată, au fost elaborate și aprobate noi criterii de determinare a dizabilităţii şi capacităţii de muncă prin trecerea de la modelul medical la modelul medico-social în procesul şi angajarea unităților de asistenți sociali și psihopedagogi în cadrul echipelor de experți.

Deşi au fost întreprinşi anumiți pași de modernizare a sistemului, este necesară revizuirea în continuare a politicilor atât în domeniul determinării dizabilității, cât și în domeniul reabilitării profesionale a persoanelor cu dizabilități, dar şi a modalității de stabilire și achitare a pensiilor de dizabilitate. Necesitatea de reformare în continuare a domeniul determinării dizabilității a fost abordată și în recomandările Dnei Catalina Devandas Aguilar, Raportor special ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ca rezultat al vizitei efectuate în perioada 10 – 17 septembrie 2015.

La capitolul obiective menţionăm necesitatea elaborării Planului de acțiuni de reformare a domeniului determinării dizabilității în vederea ajustării lui la modelul medico-social și Clasificarea Internațională a funcționalității, dizabilității și sănătății.

Viceministrul în exerciţiu al muncii, protecției sociale și familiei, Boris Gîlca, a reiterat necesitatea revizuirii reformei în domeniul politicilor pentru persoanele cu dizabilități, menționând: ”Odată cu ratificarea Convenţiei ONU privind Drepturile persoanelor cu Dizabilităţi, ţara noastră şi-a asumat o abordare nouă a acestui domeniu, iar responsabilităţile faţă de persoanele cu dizabilităţi au crescut şi vizează asigurarea dreptului la muncă, social. Inclusiv de incluziune socială.”

Veaceslav Balan, Coordonator național pentru drepturile omului, Oficiul ONU pentru drepturile omului, a declarat: ” „Pentru a asigura pe deplin egalitatea în drepturi pentru toți locuitorii săi Republica Moldova trebuie să plece urgent de la înțelegeri învechite privind dizabilitate. Nu există oameni cu dizabilități, există „societăți cu dizabilități”, adică societăți care nu sunt adaptate pentru traiul tuturor membrilor săi. În acest context inaccesibilitatea încăperilor și spațiilor, inaccesibilitatea informațiilor și comunicațiilor, lipsa serviciilor adaptate și serviciilor de suport creează dizabilități. Republica Moldova se lansează într-o reformă complexă, dar absolut imperativă, ce ține de asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în baza standardelor ONU. Oficiul ONU pentru drepturile omului, alături de ceilalți parteneri de dezvoltare, va fi un partener fidel al Guvernului în acest parcurs.”

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ai partenerilor de dezvoltare şi ai societăţii civile.

 

Maria Roşca

Share