Consilierii BE PPEM nu mai participă la constituirea Alianței pro-europene din CMC
Consilierii municipali Oazu Nantoi, Ala Nemerenco, Veaceslav Bulat, Ruslan Codreanu și Victor Lutenco, au declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că își retrag semnăturile de pe Acordul cu privire la constituirea Alianței pro-europene în consiliul municipal Chișinău.
Membrii fracțiunii Blocul Electoral „Platforma Popular Europeană Iurie Leancă”, au luat această decizie după ce au constatat că și la nivel local promisiunile așa-zișilor pro-europeni nu sunt decât un paravan pentru scheme și interese personale. „Nu s-a reușit crearea unui parteneriat transparent între CMC și Primarul General. În schimb, se dorește ca rolul CMC să fie redus la o anexă docilă al aparatului – netransparent, iresponsabil și corupt al Primăriei. CMC-ului i se cere ca prin votul său să legifereze ilegalitățile comise de executivul local; CMC este obligat să digere sutele de proiecte de decizii, moștenite din trecut în lipsa oricărei perspective clare de rezolvare a problemelor cronice și strategice ale municipiului. În schimb, noi, în calitate de consilieri, suntem nevoiți să ne consumăm cu respingerea unor proiecte absolut aberante, parvenite din partea subdiviziunilor Primăriei, cu impact dezastruos pentru oraș”, a declarat Oazu Nantoi.
Totodată, membrii BE PPEM-Iurie Leancă nu înțeleg de ce este boicotată realizarea acelor strategii de dezvoltare a orașului pe domenii, care ani în urmă au fost elaborate cu asistența financiară și intelectuală din partea partenerilor de dezvoltare. În spatele birocrației și ineficienței din aparatul Primăriei, haosului cu transportul public, cu construcțiile neautorizate, „împodobirii” orașului cu gherete, benzinării și cazinouri se ascunde corupția înrădăcinată în Primăria Mun. Chișinău.
BE PPEM-Iurie Leancă nu a declarat că va trece în opoziție, dar că va încerca să elimine corupția și conflictului de interese din cadrul Primăriei și Consiliului Municipal. Astfel, membrii fracțiunii își propun în timpul următor să implementeze următoarele acțiuni:
1. Reformarea Primăriei, cu reducerea numărului de angajați și organizarea concursurilor publice;
2. Asigurarea unui control extern al utilizării banilor din bugetul municipal;
3. Adoptarea Regulamentului CMC și introducerea votului electronic;
4. Crearea ghișeului unic și digitizarea serviciilor publice, introducerea circuitului electronic al documentelor și asigurarea trasabilității tuturor petițiilor;
5. Asigurarea transparenței în procesul de luare a deciziilor și implicarea societății civile.
„Numai realizând aceste acțiuni pot fi implementate reformele necesare în domeniul sănătății, protecției mediului, modernizarea serviciilor de transport și dezvoltarea infrastructurii rutiere, atragerea investițiilor și colectarea taxelor etc”, a conchis consilierul municipal, Oazu Nantoi.
Doina Secrieru