Concluzie: Autoritățile trebuie să acorde mai multă atenție victimelor infracțiunilor

Concluzie: Autoritățile trebuie să acorde mai multă atenție victimelor infracțiunilor

Victimele infracțiunilor au nevoie de mai multă atenție și susținere din partea autorităților vizate din domeniu. Aceasta este concluzia mesei rotunde, care a avut loc ieri, 9 martie, la Ministerul Justiției, și la care s-au pus în discuție prevederile proiectului Legii privind reabilitarea victimelor infracțiunilor. La dezbateri au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale și altor instituții, dar și ai societății civile.

Prezent la discuții, ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a reiterat necesitatea implicării active a statului în susținerea persoanelor care au avut de suferit ca urmare a traficului de ființe umane, a torturii. ”Ministerul Justiției a elaborat o lege-cadru, lucrează pentru perfecționarea acesteia, dar totul depinde de cum va fi implementată această lege de către autoritățile responsabile. Fără voință, fără interes și fără schimbări de atitudini și perceții, lucrurile nu se vor schimba”, a afirmat Vladimir Grosu.
IMG_5984
Potrivit specialiștilor din domeniu, există cadrul legislativ, e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților, care dețin anumite competențe în domeniu, dar și de schimbare de atitudini ale acestora față de victimele infracțiunilor și față de responsabilitățile pe care le au. ”Este important să se renunțe la interesul instituțional și să se pună accent pe beneficiarii acestui cadrul legal – persoanele care s-au ciocnit față în față cu fapte infracționale”, a menționat Natalia Roșca, șef adjunct al Direcției legislație din cadrul Ministerului Justiției.

Potrivit autorului proiectului, actualmente, repertoriul legislativ naţional nu deţine o lege-cadru care să reglementeze în mod special un mecanism de reabilitarea a victimelor infracţiunilor. Astfel, proiectul Legii privind reabilitarea victimelor infracțiunilor va reglementa mai complex mecanismul de reabilitare a victimelor, va oferi garanţii legislative întru acordarea unui suport calitativ, atât moral, cât și fizic, şi material, persoanelor care au avut de suferit în urma infracțiunilor. De asemenea, se consideră că implementarea unui mecanism de reabilitare a victimelor infracţiunilor, prin dezvoltarea de parteneriate dintre stat și organizaţiile neguvernamentale, prin implicarea voluntarilor şi ai altor subiecţi interesaţi, va spori consolidarea societăţii și încrederea acesteia în Stat.

Prin promovarea proiectului Legii cu privire la reabilitarea victimelor infracţiunilor, precum şi ulterioara sa implementare, se urmărește:
– crearea unui act normativ-cadru care să reglementeze condiţii minime de reabilitare a victimelor infracţiunilor;
–  instituirea unui sistem naţional de reabilitare a victimelor infracţiunilor;
– reglementarea mecanismelor de acordare a serviciilor de suport victimelor infracţiunilor (subiecţi competenţi, beneficiari ai serviciilor de suport, condiţii de beneficiere de aceste 2 servicii);
– consolidarea rolului organizaţiilor necomerciale şi a voluntarilor în procesul de acordare a serviciilor de suport victimelor infracţiunilor;
–  facilitarea reabilitării şi reintegrării sociale a persoanelor care au fost victime ale infracţiunilor, obiectiv care urmează să fie realizat doar prin atingerea obiectivelor expuse anterior.

Problema victimelor infracţiunilor constituie un subiect de interes naţional, reflectat în Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011–2016, iar proiectul de lege a fost elaborat în vederea executării Planului de acțiuni privind implementarea Strategiei.

Doina Secrieru

Share