Clubul de presă pe tema schimbărilor climatice, la o nouă întâlnire

Clubul de presă pe tema schimbărilor climatice, la o nouă întâlnire

Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din R. Moldova (AJMTEM), în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Ministerul Mediului a desfăşurat la 29 septembrie 2015 o sesiune de comunicare a jurnaliştilor de mediu cu responsabilii de mediu, care a combinat două evenimente: întrunirea cu Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu și Clubul de presă pe tema schimbărilor climatice.
Întrunirea și Clubul de presă au urmărit scopul stabilirii unei mai bune comunicări între jurnalişti şi autorităţile de mediu, fortificarea parteneriatelor dintre mass-media preocupată de reflectarea tematicii ecologice şi Ministerul Mediului, în contextul bunei guvernări de mediu, monitorizării implementării Strategiei de Mediu 2014-2023 şi prevederilor de mediu din Acordul de Asociere RM-UE.
Club 1 PrimÎntrunirea cu Ministrul Mediului Valeriu Munteanu, care s-a desfășurat în sala de şedinţe a Mişcării Ecologiste din Moldova, a luat în discuție temele ce țin de arenda fondului forestier, extragerea nisipului și prundișului și noile reglementări privind vânatul. Totodată, ministrul a acceptat și alte întrebări din partea presei, cum ar fi gradul de pregătire al Republicii Moldova pentru Conferinţa de la Paris din decembrie 2015, unde guvernele țărilor participante îşi vor lua noi angajamente privind schimbările climatice şi vor semna un acord internațional pentru limitarea încălzirii globale pentru perioada de după 2020.
Participanții la Clubul de presă au menționat că tema schimbărilor climatice este foarte actuală pentru Republica Moldova, care, de rând cu alte state ale lumii, trebuie să-şi asume angajamente noi, deja până în 2030, privind reducerea emisiilor cu efect de seră. Contribuția națională determinată a Republicii Moldova pentru a reduce efectele încălzirii globale se bazează pe  intenția de a  atinge către anul 2030 ținta necondiționată de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu 64-67 procente, comparativ cu nivelul înregistrat în anul 1990.
club PrimREPERE:În Republica Moldova cadrul general de adaptare la schimbările climatice  este promovat de Ministerul Mediului al Republicii Moldova, iar implementarea activităților de adaptare   în mare parte se efectuează sub ghidarea ONU și anume a Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la Schimbarea Climei (CONUSC), care a fost ratificată prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr.404-XIII din 16.03.95. O serie de alte legi au fost adoptate la nivel național în suportul implementării activităților legate de schimbările climatice, dar documentul de politici de bază care se referă nemijlocit la adaptarea la schimbările climatice este Strategia Republicii Moldova  de Adaptare la Schimbările Climatice aprobată de către Guvernul Republicii Moldova la 10.12.2014 (HG nr. 1009). Efortul de a integra adaptarea la schimbările climatice  în procesul de  dezvoltare aparține Republicii  Moldova, totodată, rolul donatorilor internaționali în suportul acestor eforturi este destul de mare.

 

Mihaela Rotari

Share