Circa 1300 de studenți la studii prin contract cu achitarea taxei de studii vor ocupa locuri bugetare în anul 2017

În urma finalizării sesiunii de vară a anului de studii 2016-2017 concursurile de ocupare a locurilor cu finanțare bugetară au fost desfăşurate în universităţile de stat, în învățământul superior la ciclul I, studii superioare de licenţă, în conformitate cu Regulamentul cu privire la condiţiile de ocupare a locurilor cu finanţare bugetară în instituţiile de învăţămînt superior de stat din Republica Moldova aprobat prin Ordinul nr. 748 din 12.07.2013.

Concursurile s-au desfășurat pentru studenții promovați în următorul an de studii, cu excepția ultimului an, în cele 14 instituții de învățămînt superior public, în baza mediei de concurs, calculată ca media aritmetică a mediilor semestriale din sesiunile de iarnă şi de vară a anului academic 2016-2017. Au fost aplicate și alte criterii proprii, aprobate de Senate, pentru a putea face distincții între candidații cu aceeași medie.

Conform datelor furnizate de fiecare instituție de învățămînt superior, care sunt raportate la anii de înmatriculare 2014-2015, 2015-2016 și 2016-2017, s-a respectat condiția păstrării locurilor bugetare pentru studenții orfani, studenți rămași fără îngrijirea părinților şi persoanele cu dizabilitate severă şi accentuată, fiind scoase în afara concursului, în conformitate cu al. 4 al Regulamentului menționat mai sus. Astfel, 2157 de locuri cu finanțare bugetară au fost acordate acestui grup de studenți.

În total au fost scoase la concurs 13720  locuri cu finanțare bugetară (în anul precedent 9963 locuri cu finanțare bugetară) la care au participat  4468 de studenți care-și fac studiile prin contract cu achitarea taxei de studii. În rezultatul concursului 1297 dintre studenți care și-au făcut studiile cu taxă din anii precedenți au ocupat locuri cu finanțare bugetară ( în comparație cu 1326 de studenți în anul 2016 și circa 1775 studenți  în 2015).

În urma analizei datelor prezentate de universități cei mai mulți studenți cu taxă de studii care au ocupat locurile bugetare sunt de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat ”A. Russo” din Bălți și Universitatea de Stat din Moldova.

Astfel, constatăm creșterea interesului pentru studii universitare de licență pentru a se menține pe locul cu finanțare bugetară sau pentru a fi transferați la loc bugetat de stat, în așa fel  atestăm că studenții sunt motivați să facă studii și să obțină performanțe, precum și să se implice activ în viața universitară și de cercetare.

 

Mihaela Rotari

Share