Chiril Gaburici: Curând vom începe să lucrăm la rectificarea bugetului pentru acest an
Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut o întrevedere, în seara zilei de marți, 19 mai, la Criuleni, cu reprezentanţii mai multor asociaţii de agricultori. La întrevedere au fost discutate problemele sectorului agroalimentar și examinate mai multe propuneri de depășire a acestora.
Premierul a venit cu soluții și acțiuni concrete ce urmează a fi implementate în perioada imediat următoare. „Guvernul este preocupat de identificarea unor măsuri eficiente în susținerea producătorilor agricoli autohtoni. Mai multe inițiative ce au scopul de a soluționa problemele cu care se confruntă fermierii, sunt în Parlament. Vom încerca să insistăm ca acestea să fie aprobate cât mai rapid”, a spus Chiril Gaburici.
Printre cele mai importante solicitări ale agricultorilor au fost majorarea Fondului de subvenţionare în agricultură pentru anul curent și plata compensațiilor rămase restante de anul trecut. Chiril Gaburici le-a dat asigurări că la următoarea ședință a Executivului va fi examinat proiectul de hotărâre privind datoriile rămase ca restanţă din fondul de subvenționare din anul 2014, astfel încât, în cel mai scurt timp, fermierii să poată primi banii. „Curând vom începe să lucrăm la rectificarea bugetului pentru acest an. Vom încerca să găsim resurse financiare pentru a majora fondul de subvenții, în măsura posibilităților. Guvernul depune eforturi consolidate pentru a susține producătorii agricoli”, a afirmat Prim-ministrul.
De asemenea, agricultorii au venit cu propunerea de a opera modificări la legislația în vigoare, astfel încât Cooperativele de Întreprinzători create de producătorii agricoli să poată importa produse petroliere direct de la rafinării. În acest sens, Premierul a cerut responsabililor de la Ministerul Agriculturii să examineze această solicitare și să vină cu soluții.
O altă problemă majoră, invocată de agricultori, este taxa de 10% aplicată produselor moldovenești exportate în Ucraina. „Am discutat cu Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk această problemă. În funcție de răspunsul pe care-l vom primi în zilele următoare, vom reacționa”, a afirmat Chiril Gaburici.
Reprezentanții agricultorilor au mai solicitat să le fie facilitat accesul la credite preferenţiale la băncile comerciale, iar accizele acumulate în baza consumului de combustibil al tehnicii agricole să fie redirecționate de la Fondul rutier spre Fondul de subvenţionare în agricultură. Conform estimărilor, producătorii agricoli contribuie la acumulările la buget în baza accizului pe combustibil cu circa 300 de milioane de lei anual.
Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au fost modificarea Regulamentului privind distribuirea subvențiilor, astfel încât procesul să fie unul transparent și echitabil, susținerea producătorilor agricoli mici și mijlocii, rambursarea de către producătorii agricoli a accizelor şi TVA la procurarea motorinei pentru lucrările agricole, introducerea cotei 0% la impozitul pe profit la întreprinderile agricole pentru o perioadă de cinci ani, diversificarea piețelor de desfacere, De asemenea, s-a vorbit despre instituirea grupurilor de producători pentru facilitarea accesului micilor producători la pieţe.
La final, Premierul a reiterat că Guvernul mizează pe un dialog deschis cu producătorilor agricoli și este dispus să examineze toate recomandările și propunerile acestora.
Maria Roşca