Centrul de Armonizare a Legislației au purtat discuții cu elevi, studenți ai facultăților de drept și tineri juriști

Centrul de Armonizare a Legislației au purtat discuții cu elevi, studenți ai facultăților de drept și tineri juriști

Specialiștii Centrului de Armonizare a Legislației din subordinea Ministerului Justiției al Republicii Moldova au participat la două evenimente pe parcursul săptămânii dedicate Zilei Europei, desfășurate la Chișinău. Ei au purtat discuții cu elevi, studenți ai facultăților de drept și tineri juriști despre drepturile fundamentale ale omului, valorile demnității umane, ale libertății, democrației, egalității și solidarității, pe care se bazează Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă.

Conferința interuniversitară „Democrația europeană la tine acasă” s-a axat pe tematici importante ale UE, arhitectura democratică a acesteia și aspecte ce vizează perspectivele integrării europene ale țării noastre. De asemenea, au fost oferite câteva informații-cheie privind obligațiile de implementare progresivă și dinamică a actelor juridice asumate de Moldova în temeiul acordurilor bilaterale cu Uniunea Europeană.

Șefa Direcției Armonizarea Legislației, Alexandrina Bulat-Rotaru, a informat tinerii juriști despre exigențele ce derivă din prevederile Acordului de Asociere dintre Republica Moldova, UE, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora. Funcționarul public a accentuat rolul esențial al reformelor în domeniu, al căror rezultat convergent ar trebui să fie europenizarea sistemului legislativ național, dar și a instituțiilor administrative din Moldova, respectiv, democratizarea țării.

Lecția publică de drept, în cadrul seminarului „Valorile Europene și democrația spre care tinde Republica Moldova”, a avut ca tematică cetățenia UE, a cărei obiectiv principal este crearea unui spaţiu de libertate, securitate şi justiţie. Un interes sporit s-a manifestat față de procedura alinierii legislative la acquis-ul european, dar și traseul pe care îl parcurge Moldova pentru a deveni un potențial stat candidat.

Specialiștii Centrului de Armonizare a Legislației au vorbit elevilor Liceului Academiei de Științe despre Uniunea Europeană: istoricul apariției, actele legislative și non-legislative, cadrul instituțional, extinderea și procesul de aderare la UE. De asemenea, au fost aduse în vizor studiile peste hotarele țării prin programul Erasmus: condițiile de eligibilitate, statele în care pot să meargă, beneficiile unui așa schimb de experiență și avantajul de a fi posesorul unei diplome dobândite la o instituție universitară a Uniunii Europene.

 

Doina Secrieru

Share