Centrul analitic de coordonare în domeniul siguranței rutiere ar putea fi creat

Centrul analitic de coordonare în domeniul siguranței rutiere ar putea fi creat

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor  (MTID) a desfășurat luni Reuniunea de nivel înalt pe problema siguranței rutiere cu participarea ministrului Afacerilor Interne, şefului Inspectoratului Naţional de Patrulare al IGP, reprezentanților Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și a altor ministere, precum și a experților Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice.

În cadrul reuniunii moderate de vice-ministrul Transporturilor dl. Vitalie Rapcea a fost prezentată propunerea de îmbunătățire a sistemului de management al siguranței rutiere, elaborată de funcționarii Ministerului în comun cu experții străini.

Propunerea presupune crearea unui Centru analitic de coordonare  interministerială între diferite instituții implicate în domeniul siguranței rutiere. Centru subordonat direct primului ministru ar urma să realizeze funcțiile de secretariat și organ executiv al Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere.

În viziunea experților străini, Centrul ar trebui să coordoneze toate acțiunile ce țin de asigurarea siguranței rutiere, să monitorizeze și să evalueze situația pentru a identifica motivele accidentelor și tentințele generale, să informeze și să instruiască participanții la traficul rutier prin organizarea unor companii de informare ș.a.

Potrivit statisticilor mediatizate în cadrul întrunirii, în Republica Moldova au loc în fiecare an circa 2500 accidente, în care decedează aproximativ 250 de persoane și sunt traumatizate circa 3500 de persoane.

Maria Roşca

 

Share