CEDO a luat o decizie în cazul lui Andrei Baștovoi. Uite ce sumă va fi acordată reclamantului!
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis acordarea reclamantului Andrei Baștovoi 5,700 EURO cu titlu de prejudiciu moral și 650 EURO cu titlu de costuri și cheltuieli, considerând asistenţa juridică primită de reclamant de la Consiliul Europei, după ce a fost constatată violarea unor prevederi din Convenție.
Iată detaliile privind cauza Baştovoi c. Moldovei, în care reclamantul este Andrei Baştovoi, din 1959 şi care locuieşte în Chişinău:
La 23 decembrie 2013 reclamantul a fost arestat şi învinuit de delapidare şi organizarea tentativei a omorului a doi businessmani. Începând cu data respectivă el a fost deţinut în Penitenciarul nr. 13.
Potrivit reclamantului, el a fost deţinut într-o celulă de 6 m.p., împreună cu alte 5 persoane. Din cauza suprapopulării, deţinuţii erau nevoiţi să împartă paturile de dormit. El nu a fost asigurat cu lengerie de pat sau pernă. Nu exista cuveată sau apă curgătoare în celulă. Hrana era de proastă calitate şi inacceptabilă pentru consum. Veceul nu era separat de restul celulei şi producea miros neplăcut. Nu exista iluminaţie şi ventilarea era de proastă calitate.
Reclamantul pretindea că era deţinut cu alte persoane diagnosticate cu tuberculoză, SIDA sau alte boli infecţioase. În rezultatul deţinerii în condiţii inumane el s-a îmbolnăvit de micoză, gastrită şi infecţie respiratorie. El nu a fost asigurat cu asistenţă medicală şi a fost interzisă primirea medicamentelor pe bază de plante de la soţia acestuia.
În faţa Curţii reclamantul s-a plâns, invocând art. 3 din Convenţie, că condiţiile de detenţie în Penitenciarul nr. 13 şi lipsa asistenţei medicale au constituit tratament inuman şi degradant. De asemenea, s-a plâns, invocând art. 13 din Convenţie, de lipsa remediilor naţionale efective în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie.
Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 3 din Convenţie, în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, notând că suprapopularea celulei a fost confirmată de informaţia prezentată de Guvern privind mărimea şi ocuparea celulelor şi Centrul pentru Drepturile Omului. Mai mult decât atât, calitatea proastă a alimentaţiei, lipsa iluminării, ventilarea proastă şi lipsa intimităţii la folosirea veceului au sporit în continuare suferinţa reclamantului, care au depăşit nivelul inevitabil a dificultăţilor inerente detenţiei.
În lipsa dovezilor din partea Guvernului de îmbunătăţire considerabilă a condiţiilor în Penitenciarul nr. 13 pe durata ultimelor ani, Curtea a considerat că nu există motive pentru a departaja de la concluziile sale din hotărârile anterioare (Silvestru c. Moldovei, nr. 28173/10, 13 ianuarie 2015; Pisaroglu c. Moldovei, nr. 21061/11, 3 martie 2015; şi Mescereacov c. Moldovei, nr. 61050/11, 16 februarie 2016).
De asemenea, a constatat, în unanimitate, violarea art. 13 din Convenţie, din cauza lipsei remediilor naţionale efective în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, similar ca în cauzele Malai c. Moldovei (nr. 7101/06, §§ 45-46, 13 noiembrie 2008), I.D. c. Moldovei (nr. 47203/06, § 50, 30 noiembrie 2010) şi Rotaru c. Moldovei (nr. 51216/06, § 47, 15 februarie 2011).
Curtea a considerat ca inadmisibil capătul din cerere privind violarea art. 3 din Convenţie, din cauza lipsei asistenţei medicale, deoarece reclamantul nu a demonstrat că ar fi cerut şi nu ar fi primit vreo asistenţă medicală specifică sau că administraţia penitenciarului ar fi interzis transmiterea medicamentelor pe bază de plante de la soţia acestuia.
Reclamantul a solicitat 10,000 EURO cu titlu de prejudiciu moral și 3,500 EURO cu titlu de costuri și cheltuieli. CEDO a decis acordarea reclamantului Andrei Baștovoi 5,700 EURO cu titlu de prejudiciu moral și 650 EURO cu titlu de costuri și cheltuieli.
În fața Curții reclamantul a fost reprezentat de R. Zadoinov, avocat din Chișinău.
Mihaela Rotari